Wiggins en Cavendish winnen Zesdaagse van Gent na bloedstollende ploegkoers
Foto: AP

Bradley Wiggins en Mark Cavendish hebben de Zesdaagse van Gent op hun naam geschreven. In een hoogstaande en bloedstollende ploegkoers. In een prangende slotfase trok Bradley Wiggins nog alle registers open en ze pakten op vijf ronden van het einde hun broodnodige ronde. Moreno De Pauw en Kenny De Ketele werden tweede.

Het was een laatste dag om van te smullen in het Kuipke. De Pauw en De Ketele trokken als leider naar de afsluitende ploegkoers. Iljo Keisse en Elia Viviani volgende op amper vijf punten. Qua puntenaantal konden de Britse favorieten Wiggins en Cavendish de leiders niet meer bijbenen, een extra ronde pakken was de boodschap. En daar gingen de twee meteen naarstig naar op zoek.

Wiggins en Cavendish winnen Zesdaagse van Gent na bloedstollende ploegkoers
Foto: AP

Amper een paar minuten ver in de ploegkoers gooiden de Britten meteen de stok in het hoenderhok. Net op het moment dat zij een ronde namen op de rest trokken De Ketele/De Pauw met Keisse/Viviani in de tegenaanval zodat weer alles te herdoen viel. Opnieuw trokken Wiggins/Cavendish in de aanval. Het duurde een hele poos voordat er reactie kwam maar uiteindelijk slaagden ook de twee andere koppels erin om orde op zaken te stellen. De rest van het deelnemersveld werd gedegradeerd tot decorstuk in een razendspannende finale.

Venijn in de staart

Na 45 minuten versnelden de wereldkampioenen andermaal maar ook de rest counterde wederom. De eerste sprint en de bijhorende tien punten ging naar Elia Viviani. Kenny De Ketele nam de tweede spurt voor zijn rekening en wipte daardoor naar de leiding van het klassement. Op achttien ronden van het einde trok Wiggins fel door. Het duurde dertien toertjes voordat dat Britten hun ronde konden pakken maar ze kwamen daardoor wel opnieuw aan de leiding kwam.

Wiggins en Cavendish winnen Zesdaagse van Gent na bloedstollende ploegkoers
Foto: Photo News

Het werd een uitputtingsslag, maar het was uiteindelijk Sir Bradley Wiggins die het verschil maakte.Op achttien ronden haalde hij alles uit de kast, de Belgen konden niet mee. Cavendish maakte de klus op amper vijf ronden van het einde af. De wereldkampioenen maakten uitgebreid het zegegebaar na een verbluffend staaltje baanwielrennen. De Pauw/De Ketele klopten Keisse/Viviani in despurt om de tweede plek.

Cavendish en Wiggins volgen op de erelijst zesvoudig winnaar Keisse en de Deen Michael Morkov op. Wiggins won de Gentse zesdaagse al een keer in 2003, toen met Matthew Gilmore.

Herbeleef hier het spannende slot van de Gentse Zesdaagse!

Wiggins en Cavendish winnen Zesdaagse van Gent na bloedstollende ploegkoers
Foto: AP

Eindstand:

1. Bradley Wiggins (GBr)/Mark Cavendish (GBr) 410 punten

. Op 1 ronde:

2. Kenny De Ketele (Bel)/Moreno De Pauw (Bel) 475

3. Iljo Keisse (Bel)/Elia Viviani (Ita) 468

. Op 4 ronden:

4. Cameron Meyer (Aus)/Callum Scotson (Aus) 224

. Op 12 ronden:

5. Lindsay De Vylder (Bel)/Leif Lampater (Dui) 240

6. Otto Vergaerde (Bel)/Morgan Kneisky (Fra) 214

7. Marc Hester(Den)/Jesper Morkov (Den) 126

.Op 26 ronden:

8. Tristan Marguet (Zwi)/Nick Stöpler (Ned) 115

.Op 32 ronden:

9. Jonas Rickaert (Bel)/Roy Pieters (Ned) 113

.Op 48 ronden:

10. Yoeri Havik (Ned)/Alex Rasmussen (Den) 77

11. Ollie Wood (GBr)/Mark Stewart (GBr) 56

.Op 57 ronden:

12. Robbe Ghys (Bel)/Marcel Kalz (Dui) 139