Anke Van dermeersch geschrapt uit partijbestuur Vlaams Belang na incident Gouden Dageraad
Van dermeersch publiceerder foto's van de trip op haar Twitter-account. Foto: Twitter
Na het bezoek van enkele Vlaams Belang-mandatarissen aan de Griekse partij Gouden Dageraad heeft het partijbestuur sancties uitgesproken. Zo wordt Anke Van dermeersch geschrapt als lid van het partijbestuur en wordt ze vervangen als gemeenschapssenator. Ook Filip Dewinter wordt gesanctioneerd, maar hij kan als fractieleider in de Antwerpse gemeenteraad aanblijven.

Filip Dewinter, Anke Van dermeersch, Jan Penris en Frank Creyelman reisden afgelopen week naar Griekenland om er de vluchtelingencrisis met eigen ogen te aanschouwen. Op foto’s en berichten op de sociale media was te zien dat de Vlaams Belangers ook een ontmoeting hadden met leden van Gouden Dageraad en dat Dewinter zelfs een toespraak hield op een bijeenkomst van de partij. Gouden Dageraad wordt beschouwd als neonazistisch.

Partijvoorzitter Tom Van Grieken liet gisteren al weten dat hij zich distantieert van Gouden Dageraad. “Met een dergelijk bezoek kan je enkel in je eigen voet schieten.” Het Partijbestuur kwam zondagvoormiddag alvast bijeen in een speciale vergadering naar aanleiding van het bezoek.

"Het Partijbestuur stelt vast dat de betrokken parlementsleden tijdens hun bezoek de indruk hebben gewekt dat het Vlaams Belang zich zou associëren met de Griekse partij ‘Gouden Dageraad’. Hiervan wil het Vlaams Belang zich in de meest formele zin distantiëren", zo luidt de officiële mededeling.

Drie maatregelen

"Voor het partijbestuur kan dergelijk gedrag niet door de beugel en daarom werd beslist dat de 3 parlementsleden officieel terechtgewezen worden, dat de betrokken parlementsleden geen politieke buitenlandse contacten mogen onderhouden zonder hiervoor een mandaat van voorzitter of partijbestuur te hebben. En dat Anke Van dermeersch wordt geschrapt als Partijbestuurslid en wordt vervangen als gemeenschapssenator." Filip Dewinter is naast parlementslid ook fractievoorzitter in de Antwerpse gemeenteraad. Die functie behoudt hij. 

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig