Merkel gaat voor vierde ambtstermijn als bondskanselier
Foto: AP

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft zopas bevestigd dat ze zich kandidaat stelt voor een vierde ambtstermijn bij de verkiezingen in september volgend jaar.

Dat zei Merkel (62) in Berlijn, zo vernam het Duitse persagentschap DPA uit het voorzitterschap van haar partij CDU. Een officiële verklaring van Merkel wordt verwacht om 19 uur Belgische tijd.

Merkel zal zich daarnaast ook opnieuw kandidaat stellen als voorzitter van de partij. Eerder had ze al verklaard dat volgens haar het leiderschap van de partij en het ambt van bondskanselier in één persoon kunnen verenigd worden. De afgelopen dagen gingen steeds meer politici binnen de partij ervan uit dat ze zich voor beide functies kandidaat zou stellen.

Op 6 december kiest de CDU in Essen een nieuw bestuur. Merkel is sinds april 2000 voorzitter van de christendemocratische partij en sinds november 2005 bondskanselier. Wordt ze in 2017 voor de vierde maal verkozen, kan ze CDU-medeoprichter Konrad Adenauer en ook recordhouder Helmut Kohl bijbenen. Adenauer was 14 jaar lang bondskanselier, Kohl 16 jaar.

'Ze doet dat toch goed'

Dat Merkel zich niet opnieuw kandidaat zou stellen, leek vooraf al erg onwaarschijnlijk. Er was namelijk simpelweg geen alternatief.

Vooreerst niet binnen haar eigen partij. Ook al is Merkels populariteit in Duitsland gedaald sinds de vluchtelingencrisis, ze steekt in de peilingen nog altijd met kop en schouders boven haar partijgenoten uit. En nu er minder vluchtelingen naar Duitsland komen, zal ook de vaak tegenpruttelende Beierse CSU zich allicht voluit achter Merkel scharen.

Ook bij de andere partijen is er niemand die aan Merkel kan tippen. Eind oktober leerde een peiling dat minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier de enige SPD-er is die Merkel bij rechtstreekse kanseliersverkiezingen (die er dus niet zijn) zou kunnen verslaan. Maar hij wordt in maart uitgewuifd naar Schloss Bellevue, waar hij als bondspresident zijn intrek neemt.

De groene Winfried Kretschmann, minister-president van Baden-Württemberg, wekte onlangs ontsteltenis in eigen rangen toen hij in een interview zei dat hij die vierde ambtstermijn van Merkel wel zag zitten, ‘want ze doet dat toch goed.’

'Laatste verdediger van de vrije wereld'

De Amerikaanse president Barack Obama noemde Merkel tijdens zijn afscheidsbezoek aan Duitsland onlangs nog 'taai' en verklaarde dat hij op haar zou stemmen, zou hij een Duitser zijn. ‘Ik ben blij dat ze er is, en de Duitsers moeten haar waarderen. Ik waardeer haar in elk geval als partner', klonk het.

Obama's woorden klonken als een laatste wens na de schok van de Amerikaanse verkiezingen. In Amerikaanse media werd Merkel al afgeschilderd als de ‘laatste verdediger van de vrije wereld’.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig