In Frankrijk trekken de Republikeinen vanavond naar de stembus om hún presidentskandidaat te kiezen die het zal opnemen tegen Marine Le Pen (FN) en de socialistische kandidaat. Dit moet u daarover weten.

Waarom zijn deze Republikeinse voorverkiezingen historisch?

Omdat het de allereerste keer is dat de Republikeinen een open voorverkiezing organiseren. Dat werd zo beslist nadat de UMP was verveld tot de LR. De winnaar zal het opnemen tegen Marine Le Pen en de socialistische kandidaat die in januari zal worden gekozen.

De kans is aanzienlijk dat de winnaar van deze voorverkiezingen president van Frankrijk wordt, gezien de enorme kritiek op Hollande. Tenzij Le Pen het voorbeeld van Trump volgt en de verrassende winnaar wordt. Zondag vindt de eerste ronde plaats. Er zullen dan twee kandidaten overblijven. Volgende week zondag wordt de definitieve keuze gemaakt.

Wie zijn de kandidaten?

Er zijn maar liefst zeven kandidaten, maar vier van hen maken eigenlijk geen kans. Dit zijn de drie mannen rond wie deze verkiezing draait:

1. Nicolas Sarkozy

Sarkozy is de bekendste van het lot. Hij was de vorige president, maar is niet onbesproken.

Hij profileert zich als de harde, rechtse kandidaat die een antwoord zal bieden op bedreigingen van buiten Frankrijk. Hij is niet de favoriet, maar heeft wel een vocale, brede basis, waardoor hij een grote kanshebber is.

Sarkozy wil onder meer Turkije nooit bij de EU, hij wil de rijkste inkomens belasten en de vennootschapsbelasting verlagen. De pensioenleeftijd moet ook omhoog en de 35-urenweek moet worden afschaffen.

Sarkozy veroorzaakte ophef met de uitspraak ‘dubbele portie frieten’. Hij wil gelijke wetten voor het Franse volk, ook voor de moslims. Hij zei: ‘Als iemand in mijn familie geen varken eet en in de kantine wordt varken geserveerd, dan neemt hij geen schel hesp, maar een dubbele portie frieten.’

Sarkozy is een gecontesteerd figuur: er hangt een zweem van corruptie rond hem. Zo werd de vraag gesteld of Sarkozy weet had van de affaire-Bygmalion, waarbij fraude werd gepleegd zodat meer geld werd uitgegeven aan de presidentscampagne.

Eerder deze maand werd hij ook nog beschuldigd door ene Ziad Zakieddine, die beweerde dat hij drie koffers met Libische cash ging overhandigen aan Sarkozy en Guéant.

2. Alain Juppé

Alain Juppé is een politieke krokodil: hij heeft al heel wat politieke topfuncties bekleed. Hij was al premier, minister van Buitenlandse Zaken en minister van Defensie. Hij was ook burgemeester van Bordeaux.

Juppé is de topfavoriet. Toch is zijn voorsprong aan het slinken, als we de peilingen mogen geloven. (We durven dat alvast niet meer.)

Juppé zit over economie zelden op een andere lijn dan Sarkozy, al probeert hij een hoopvoller discours te hanteren. Zo wil hij de Europese Unie behouden, maar veel minder bureaucratisch maken. Hij ging wel fel te keer tegen Fillon die het aantal ambtenaren met liefst een half miljoen wil verminderen.

Ook aan Juppé kleeft een schandaal. Hij werd veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf wegens onregelmatigheden in de partijfinanciën in de tijd dat hij voorzitter van de RPR was. Toen hij ook in beroep verloor, nam hij ontslag als burgemeester van Bordeaux. Maar dat is intussen meer dan tien jaar geleden.

3. François Fillon

Onder Jean-Pierre Raffarin was Fillon minister van Sociale Zaken. Toen Sarkozy de president van Frankrijk was, was Fillon zijn eerste minister. Zijn enige doel is het Elysée.

Aanvankelijk leek Fillon verpletterd te worden door de tweestrijd tussen Juppé en Sarkozy, maar hij heeft een heuse comeback gemaakt. Volgens BFMTV maakte hij de beste indruk op de debatten. En volgens Le Point zou hij Sarkozy zelfs voorbijgestoken zijn qua populariteit. Hij heeft ook de steun van enkele belangrijke politici, zoals senaatsvoorzitter Gerard Larcher.

Fillon staat voor een breuk met het verleden en wil Frankrijk wakker schudden met een ‘shocktherapie’. Hij wil van Frankrijk de machtigste natie van Europa maken. Hij wil de boerkini verbieden en wil vijf referenda om de Fransen te vragen naar hun mening. Hij wil ook een half miljoen minder ambtenaren om te besparen.

En nu?

Vandaag, zondag, trekken de kiezers naar de stembus en vanavond, vanaf 21 uur, zullen de uitslagen binnenrollen. Er zullen twee kandidaten overblijven die het volgende week zondag tegen elkaar opnemen.

Volgend jaar op 23 april neemt de Republikeinse kandidaat het in de eerste stemronde op tegen de andere kandidaten. De tweede ronde vindt plaats op 7 mei.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig