De aangekondigde storm heeft een spoor van vernieling getrokken door Vlaanderen. Er werden rukwinden tot meer dan 100 kilometer per uur genoteerd. In Antwerpen raakte een vrouw levensgevaarlijk gewond door een omgewaaide stelling, in Borsbeek belandde een jongen van de plaatselijke scouts onder een boom, en in Sint-Gillis kreeg een vrouw een schoorsteen op zich. De noodcentrales 112 werd als gevolg van het stormweer overstelpt met telefoontjes.

De zwaarste windvlagen werden genoteerd op zee: 132 km per uur werd geregistreerd op de Westhinder, 'maar dan zit je dus wel al ver op zee', zegt weerman David Dehenauw van het KMI. Op de havendam van Zeebrugge werd ook nog 115 km per uur geregistreerd, in Koksijde 101 km per uur. Diezelfde 101 km per uur werd ook waargenomen op het meetpunt van de luchthaven van Deurne bij Antwerpen, in het Franstalig landsgedeelte werd 97 km per uur opgetekend in Chièvres in Henegouwen.

Stelling valt om op Groenplaats

Op de Groenplaats in Antwerpen is door de hevige wind een stelling omgevallen vlak naast de McDonald's. Een vrouw, die toevallig passeerde, is zwaargewond geraakt. Ze verkeert in levensgevaar.

Foto: BFM

Bij de scouts van Borsbeek is een jongen onder een omgewaaide boom terecht gekomen. Hij werd met zware verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Dat werd vernomen bij de lokale politie van de zone Minos.

Het slachtoffer, een 17-jarige jongen uit Wommelgem, had het scoutslokaal aan het Mertensplein verlaten om compost weg te brengen. Net op dat ogenblik waaide een boom op het terrein omver. De jongen raakte eronder gekneld en moest bevrijd worden. Hij werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Zijn toestand is volgens de politie stabiel.

Foto: BFM


Zondagochtend werd in Sint-Gillis dan weer een schoorsteen omver geblazen op de Waterloosesteenweg. Een vrouw die toevallig voorbij liep, kreeg de schoorsteen op zich. 'De vrouw is overgebracht naar het ziekenhuis, maar haar toestand is niet levensbedreigend', liet Dorothée Catrysse, woordvoerster van de politiezone Brussel Zuid, weten.

In heel Vlaanderen krijgen de brandweerkorpsen oproepen binnen van omgevallen bomen en andere schade. In het Vlaams-Brabantse Opwijk viel een boom op een elektrische kabel, waardoor er vonken werden veroorzaakt. De bestuurder van dit voertuig in Asse ontsnapte  op een haar na van de dood toen op de Edingsesteenweg een boom achteraan op zijn auto viel.

Foto: Facebook
 

In Oostende sloot de politie de Alfons Pieterslaan af voor het verkeer omdat de wind wind vrij spel had bij twee bouwkranen.

 

Noodcentrales overstelpt

De noodcentrales 112 werden als gevolg van het stormweer overstelpt met telefoontjes, ook over materiële schade. De noodcentrales vroegen dan ook enkel 112 te bellen 'voor oproepen die een levensbedreigend karakter hebben of voor situaties die het leven van andere burgers in gevaar kunnen brengen'.

Voor oproepen die enkel betrekking hebben op materiële schade, wordt gevraagd rechtstreeks de bevoegde brandweerzone te contacteren. 'Het noodnummer moet gereserveerd blijven voor oproepen die een levensbedreigend karakter hebben of voor situaties die het leven van andere burgers in gevaar kunnen brengen.'

Wie 112 belt, wordt gevraagd om niet in te haken wanneer men niet onmiddellijk iemand aan de lijn krijgt, maar aan de lijn te blijven totdat er opgenomen wordt.

Tram- en spoorverkeer verstoord

Door de hevige wind is het tramverkeer in Brussel verstoord, zo laat de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB weten. Er is hinder op de lijnen 3,7 en 44. Er is geen tramverkeer tussen Van Praet en Esplanade, tussen Van Praet en Heizel en tussen Madoux en Tervuren. Er zijn vervangbussen ingelegd.

Ook het spoorverkeer ondervindt problemen door het stormweer. Op tal van plaatsen liepen treinen vertraging op door takken en andere obstakels die door de wind op de sporen waren terechtgekomen.

Zo ondervindt het spoorverkeer van en naar West-Vlaanderen momenteel zeer zware hinder. In de sporen op lijn 73 tussen Tielt en Deinze belandde een obstakel, waardoor daar geen treinverkeer mogelijk is. Maar doordat werken bezig zijn op de spoorverbinding Oostende-Brugge-Gent, werden dit weekend heel wat treinen omgeleid via die spoorlijn 73. Dat zorgt voor zware hinder op het treinverkeer richting Knokke-Blankenberge en op het treinverkeer richting Brugge en Oostende.

De NMBS zal nu proberen de treinen om te laten rijden via Kortrijk. Intussen is één spoor vrijgemaakt tussen Deinze en Lichtervelde. Een deel van het verkeer kan dus opnieuw via die lijn rijden. Een ander deel moet nog steeds via Kortrijk omrijden.

Parken afgesloten

Het agentschap Natuur en Bos raadt aan om bossen en parken te vermijden bij dit weer. In de stedelijke parken en begraafplaatsen van Antwerpen is de kans op afbrekende takken te groot, waardoor de veiligheid van bezoekers niet gegarandeerd kan worden. Daarom geldt er een toegangsverbod voor parkbezoekers, sportclubs en concessiehouders.

Waar mogelijk worden aan hoofdingangen infoborden en hekwerken geplaatst. Alle stedelijke begraafplaatsen worden eveneens gesloten voor het publiek. Ook de meeste provinciale groendomeinen blijven uit veiligheidsoverwegingen zondag dicht.

Zaterdagmiddag werd ook al beslist om het Ter Kamerenbos in Brussel af te sluiten voor het verkeer. Iedereen krijgt de raad om uit het bos te blijven. Uit voorzorg zijn sinds gisteravond alle parken in het Brusselse Gewest dicht.

Ook landschap De Liereman in Oud-Turnhout is sinds 10 uur gesloten voor het publiek vanwege het stormweer. Dat betekent concreet dat alle wandelwegen in het natuurgebied zijn afgesloten en dat ook het moutainbikeparcours niet toegankelijk is. De toegangswegen naar het natuurgebied worden afgezet met nadarhekken, en dit allemaal uit veiligheidsoverwegingen.

In Gent wordt het Citadelpark zondagmiddag afgesloten door de hulpdiensten door het hevige stormweer. Dat meldt woordvoerster Griet De Waele van de Gentse brandweer. Het wielerevenement Zesdaagse in het Kuipke kan wel doorgaan. De brandweer vraagt de toeschouwers wel om via de ingang aan het SMAK (Stedelijk Museum voor Actuele Kunst) naar het Kuipke te gaan.

Veldrijden afgelast

De organisatie van de Duinencross in Koksijde heeft beslist om de wedstrijd niet te laten plaatsvinden in Koksijde. Het hevige stormweer aan de kust, regen, maar vooral ook veel wind, heeft ervoor gezorgd dat de organisatie maatregelen moest treffen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig