Daniel Sanchez steekt vierde wereldtitel driebanden op zak
Foto: AFP

Daniel Sanchez heeft zich zaterdag in het Franse Bordeaux voor de vierde keer in zijn loopbaan tot wereldkampioen driebanden gekroond. In de finale won de 42-jarige Spanjaard in 19 beurten met 40-37 van de Zuid-Koreaan Kim Heang Jik.

Het is de vierde wereldtitel voor Sanchez, die in de halve finales Edyy Leppens met het kleinste verschil, 40-39, uitschakelde. Alleen de Zweed Torbjörn Blomdahl, zes keer wereldkampioen, en biljartlegende Raymond Ceulemans doen beter. Die laatste werd liefst 21 keer wereldkampioen in het driebanden. Sanchez werd wereldkampioen in 1998, 2005 en 2010 en was runner-up in 1996 en 2007. Daarnaast veroverde hij twee keer brons.

Met de 24-jarige Kim, viervoudig wereldkampioen bij de junioren, stond er voor de derde keer op rij een Zuid-Koreaan in de finale. In 2014 veroverde Choi Sung-Won (UMB-22) als eerste van zijn land het goud. Kang Dong-koong (UMB-23) werd vorig jaar runner-up.

Halve finale tegen Leppens

Eerder versloeg Sanchez Eddy Leppens (UMB 29) in de halve finale. De 46-jarige Limburger moest met 40-39 de duimen leggen voor de Spanjaard. Leppens nam een goede start en bouwde een 0-7 en 12-19 voorsprong op. In de tweede wedstrijdhelft bleef hij bij de les en bij 32-39 leek de overwining binnen handbereik. Leppens miste echter tot twee keer toe voor de veertig caramboles. Sanchez sloeg hard terug in de 24e beurt. Met een reeks van acht plaatste hij zich voor zijn zesde WK-finale. De 42-jarige Sanchez werd wereldkampioen in 1998, 2005 en 2010 en was runner-up in 1996 en 2007. Daarnaast veroverde hij twee keer brons.

Op de wereldranglijst stijgt Sanchez van vijf naar drie en Kim van zeventien naar negen. Frédéric Caudron is ondanks zijn vroege uitschakeling in Bordeaux opnieuw nummer een. Hij lost Blomdahl af, die de punten voor zijn wereldtitel van vorig jaar verloor en zo naar de vierde stek tuimelde. Caudron heeft op de ranking 48 punten voor op de Nederlander Dick Jaspers, Sanchez volgt op 54 punten. Eddy Merckx moest één plaats prijsgeven en is nu de nummer vijf van de wereld. Roland Forthomme won een plaatsje en is dertiende. Leppens klom van 29 naar 19 op.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig