Trump wil 'Mad Dog' als minister van Defensie
Donald Trump ontving John Mattis op zijn golfclub in New Jersey. Foto: ap

Donald Trump heeft ook vandaag verschillende gesprekken met kandidaten voor zijn regering. Op Defensie denkt de toekomstige Amerikaanse president aan generaal James Mattis. Gisteren ontmoette Trump ook Mitt Romney, die kans zou maken op de post van minister van Buitenlandse Zaken.

Het hele weekend heeft Donald Trump  in de Trump National Golf Club in New Jersey gesprekken gehad met kandidaten voor postjes in zijn regering. Zaterdag stond ook een ontmoeting met de gepensioneerde generaal James Mattis op de agenda. Mattis stond eerder aan het hoofd van het 'Central Command' van het Amerikaanse leger. 

De generaal werd door zijn troepen 'Mad Dog' (dolle hond, red.) genoemd, een bijnaam die hij dankt aan zijn strijdvaardigheid en doelgerichte aanpak. Mattis neemt ook geen blad voor de mond. 'Wees beleefd, wees professioneel, maar heb altijd een plan om iedereen die je tegenkomt te doden', orakelde hij zo ooit.

'Mattis, die overwogen wordt als minister van Defensie, was erg indrukwekkend', klonk de verkozen president entousiast op Twitter. 'Mattis heeft een legendarische carrière achter de rug', sprak ook vicepresident Mike Pence, die Trumps overgangsploeg leidt, vol lof op televisiezender Fox.

 

Vandaag staat ook nog een gesprek met de voormalige burgemeester van New York Rudy Giuliani, die minister van Buitenlandse Zaken wil worden. Ook gouverneur van New Jersey, Chris Christie, is uitgenodigd. Christie werd vorige week nog onverwacht vervangen als hoofd van Trumps overgangsteam.

Romney heeft 'diepgravend gesprek' met Trump

Gisteren was ook Mitt Romney te gast bij Trump. De voormalige presidentskandidat sprak na afloop van een ‘heel grondig en diepgravend gesprek’. ‘We hebben een uitgebreide conversatie gehad met betrekking tot de verschillende theaters in de wereld waar er heel significante belangen van de Verenigde Staten zijn’, aldus Romney, die geen vragen van de verzamelde pers beantwoordde. ‘Ik waardeer de kans om met de president-elect te spreken en ik kijk uit naar de komende regering.’

Ook Romney zou volgens sommigen kans maken als minister van Buitenlandse Zaken. Het gesprek kan echter ook een manier geweest zijn voor Trump om zich met Romney te verzoenen. De ex-gouverneur van Massachussets, die geldt als gematigd en mee campagne voerde met presidentskandidaat John Kasich, was een van de grote critici van Trump tijdens de verkiezingscampagne.

Romney noemde de Republikeinse presidentskandidaat in maart een bedrieger, terwijl Trump Romney een mislukkeling noemde en verklaarde dat Romney hem tijdens de verkiezingen van 2012, waarbij hij uiteindelijk het onderspit moest delven tegen Barack Obama, gesmeekt had om hem te steunen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig