VN vraagt onmiddellijke toegang tot Aleppo
Er staat nauwelijks nog een gebouw recht in Aleppo door de aanhoudende bombardementen Foto: AP

De Verenigde Naties zeggen 'geschokt' te zijn door de escalatie van geweld in Syrië en vragen een onmiddellijke toegang tot Aleppo. De troepen van het Syrische regime bombarderen in de stad de oostelijke wijken die in handen van de rebellen zijn.

'De Verenigde Naties zijn heel bedroefd en geschokt door de recente escalatie van geweld in verschillende gebieden van Syrië', aldus de VN-verantwoordelijke voor Syrië, Ali al-Zaatari, en de regionale humanitaire coördinator Kevin Kennedy. De VN vragen alle partijen om de aanvallen op burgers en burgerlijke infrastructuur onmiddellijk te staken.

Het Syrische regime voert hevige bombardementen uit op de rebellenwijken in Aleppo. Daar maken meer dan 250.000 mensen al een belegering van meer dan vier maanden mee. Volgens het Syrische Observatorium zijn zaterdag minstens 27 burgers omgekomen bij luchtaanvallen en bombardementen van het Syrische regime op rebellenwijken in Aleppo. In totaal zouden sinds dinsdag bijna honderd burgers gedood zijn.

Volgens Zaatari en Kennedy hebben de VN een plan om de belegerde bevolking bij te staan. 'De VN hebben met alle conflictpartijen in Aleppo en de betrokken staten een gedetailleerd humanitair plan gedeeld om dringende hulp aan de inwoners van Oost-Aleppo te leveren, en om de evacuatie van zieken en gewonden uit te voeren', zeggen ze.

Alle partijen moeten het plan aanvaarden en 'ons een onmiddellijke en veilige toegang” toestaan “om hulp te leveren aan hen die het nodig hebben in het oosten van Aleppo, maar ook in alle andere delen van Syrië'.

Onvoldoende medische zorg

Bij de aanhoudende bombardementen in Aleppo is zaterdag opnieuw een groot ziekenhuis buiten werking gesteld. Daardoor beschikt het oostelijke deel van de stad niet langer over voldoende medische voorziening. 

Volgens de Unie van Syrische Medische Organisaties (UOSSM) werd het Omar Bin Abdul Asis-ziekenhuis vrijdag geraakt bij een artillerieaanval. Het is niet duidelijk hoeveel slachtoffers daarbij vielen, maar volgens verschillende berichten liggen er nog medewerkers en patiënten onder het puin. Vrijdag moesten in het oosten van Aleppo nog vier andere ziekenhuizen, waaronder ook een kinderziekenhuis, sluiten omdat het gebouw ernstig beschadigd raakte bij bombardementen.

Het Rode Kruis waarschuwt daarnaast ook voor de afbraak van het elektriciteitsnetwerk en de watervoorzieningen in het gebied. ‘Dat kan het begin zijn van een fatale neerwaartse spiraal die het hele verzorgingssysteem van een grootstad als Aleppo in gevaar brengt.’

Het oosten van Aleppo wordt sinds 2012 door rebellen gecontroleerd. Regeringstroepen, die steun krijgen van Rusland, belegeren dat deel van de stad. Mensenrechtenorganisaties klagen al enige tijd aan dat bij het beleg medische voorzieningen geviseerd worden, maar Moskou ontkent de beschuldigingen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in