Reynders herhaalt niet betrokken te zijn bij Kazachgate
Foto: BELGA

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) zegt ‘op geen enkel moment met wie dan ook’ contact te hebben gehad over ‘Kazachgate’, het dossier rond de Belgisch-Kazachse miljardair Patokh Chodiev. Dat heeft hij zaterdag nog eens herhaald.

Een e-mail afkomstig van een oud-adviseur van de Franse president Nicolas Sarkozy, waar de Standaard vrijdag de hand op kon leggen, brengt niet alleen oud-minister Armand De Decker nog meer in de problemen omtrent de goedkeuring van de zogenaamde afkoopwet, die via de verruimde minnelijke schikking de Belgisch-Kazachse zakenman Patokh Chodiev ten goede kwam.

De mail heeft het ook over een ‘sensibilisering’ van drie andere toenmalige ministers: Stefaan De Clerck, Didier Reynders en Steven Vanackere. Le Soir van zijn kant bericht zaterdag over een telefoontje tussen Claude Guéant, toenmalig secretaris-generaal van het Elysée, en Reynders, toenmalig minister van Financiën.

Maar die ontkent formeel elke betrokkenheid. Hij wijst er op dat de informatie al eens verschenen is in de media en dat hij toen ook al elke betrokkenheid afwees. ‘Ik heb geen enkel contact gehad met wie dan ook in dat dossier’, aldus de MR-politicus. Eerder herhaalde ook Steven Vanackere dat hij nooit was benaderd door De Decker in het dossier-Chodiev.

Reyndes wil zich niet uitlaten of er nu al dan niet een onderzoekscommissie moet komen naar Kazachgate, zoals door enkele partijen wordt geëist. Volgens Reynders is het niet aan de regering om zich daarover uit te spreken, maar aan het parlement.

Over de positie van De Decker, die zich maandag voor het arbitragecomité van de MR moet verantwoorden, wilde Reynders evenmin iets kwijt.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig