Deschacht gokte op verlies Anderlecht in match waarin hij zelf meespeelde
Olivier Deschacht Foto: blg

De gokaffaire neemt een kwalijke wending voor Anderlecht-speler Olivier Deschacht. Met een account op zijn naam is geld ingezet op verlies van Anderlecht in de thuiswedstrijd tegen Benfica Lissabon drie jaar geleden, waarin Deschacht zelf meespeelde. Een onderzoekscommissie binnen de Belgische voetbalbond gaat na of hij de wedstrijd bewust manipuleerde.

Er is met een Unibet-account op naam van Olivier Deschacht wel degelijk gegokt op verlies van Anderlecht in een wedstrijd waarin hij zelf meespeelde. Dat blijkt uit documenten die Het Nieuwsblad samen met VTM Nieuws kon inkijken. Het gaat om de Champions League-wedstrijd tegen Benfica Lissabon van 23 november 2013, waarbij Deschacht 56 minuten op het veld stond. Anderlecht verloor met 2-3, wat voor 200 euro inzet precies 800 euro winst zou opgeleverd hebben.

Om na te gaan of Deschacht de wedstrijd bewust manipuleerde, heeft een onderzoekscommissie van de Belgische voetbalbond de beelden eind vorige maand in detail geanalyseerd. Onderzoekers Johny Verspauwen en Lucien Masson merken in hun verslag onder meer op dat Deschacht in de achtste minuut “deels een interventie miste” en dat “Deschacht en Nuytinck de aanvallers veel ruimte geven” bij een doelpunt van Benfica.

Hun algemene indruk is “dat de meeste aanvallen van RSC Anderlecht vertrekken vanuit de verdediging via de rechterflank (en dus niet via linksachter bij Deschacht, red.)” Het rapport is echter niet meer dan een opsomming van dergelijke observaties en velt finaal geen oordeel over eventuele bewuste manipulatie.

Sowieso sanctie

Die inschatting zal uiteindelijk Marc Rubens, procureur binnen het Belgisch bondsparket, moeten maken. Hij laat weten “de definitieve resultaten van het onderzoek af te wachten, maar ook de premies bij Anderlecht een relevant element in het verhaal te vinden.” Vrij vertaald: de procureur acht het weinig waarschijnlijk dat een speler van Anderlecht zijn integriteit op het spel zet voor een – naar de normen van een prof bij Anderlecht – beperkt bedrag van 800 euro.

Blijft uiteraard ook de vraag wie de gok plaatste. Olivier Deschacht liet eerder al weten dat hij de account creëerde in 2006, maar dat het na zijn vertrek uit het ouderlijke huis in 2008 vooral broer Xavier was die er gebruik van maakte. “Het is bewezen dat ik niet op verlieswedstrijden hebt gegokt”, laat Deschacht weten. “Ik wist tot twee maanden geleden zelfs niet dat er op die wedstrijd (Anderlecht-Benfica, red.) gegokt is geweest.”

Zelfs als de bondsprocureur straks oordeelt dat Deschacht zich niet schuldig maakte aan matchfixing – wat erg waarschijnlijk is – dan nog volgt voor Deschacht sowieso een sanctie, ook als zou blijken dat hij inderdaad niet gokte op verlieswedstrijden. Inzetten op eigen wedstrijden is in alle omstandigheden verboden binnen het bondsreglement . Het bondsparket moet zich buigen over een de sportieve straf, via het Gentse parket of de Kansspelcommissie kan een strafrechterlijke of administratieve sanctie volgen.