Meer vacatures dan ingenieurs: bedrijven passen sollicitatieproces aan
Foto: Jobat.be
Ingenieurs blijven goed in de markt liggen. Op de bio-ingenieur na is er een tekort aan alle ingenieurs, klinkt het bij de VDAB. Bedrijven op zoek naar ingenieurs moeten creatief zijn in hun sollicitatieproces.

Of de ingenieur een knelpuntberoep is, valt niet meteen te zeggen. “We hanteren ingenieur niet meer als een beroep”, stelt Willem Vansina, verantwoordelijke arbeidsmarktinformatie bij de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB).

Toch staan er, zo beaamt Willem Vansina, heel wat beroepen op de knelpuntberoepenlijst waarvoor vaak (maar niet altijd) naar een ingenieursdiploma wordt gevraagd. “Dan denk ik bijvoorbeeld aan de verantwoordelijke productiemethodes en industrialisatie of aan de technicus studiebureau bouw. Ook de leidinggevende industriële productie of de expert onderzoek en ontwikkeling in de industrie vallen in dit rijtje”, somt de VDAB-expert op.

Tekort

De vaststelling is niet echt nieuw: er blijken onvoldoende ingenieurs in ons land. “Globaal kunnen we inderdaad stellen dat er een tekort is aan alle ingenieurs, ongeacht de specialisatie. Met één grote uitzondering: de bio-ingenieur”, aldus Vansina. De industriële ingenieur ligt als vanouds, in aantal vacatures, het best in de markt. “Er wordt het vaakst gevraagd naar een diploma master in de industriële wetenschappen. Dat zijn de vroegere industriële ingenieurs”, erkent hij. Eind augustus telde de VDAB op basis van diploma 1.478 werkzoekende industriële ingenieurs, maar daar stonden wel 3.561 vacatures voor industriële ingenieurs tegenover.

De verschillen in vacatures tussen de soorten ingenieurs zijn groot. Aan het einde van de zomer telde de VDAB bijvoorbeeld 484 werkzoekende burgerlijke ingenieurs, en daar stonden 651 vacatures voor burgerlijke ingenieurs tegenover. Een omgekeerd verhaal voor de bio-ingenieurs: er waren 286 werkzoekende bio-ingenieurs tegenover slechts 77 vacatures voor bio-ingenieurs.

Ingenieurs op arbeidsmarkt: een groot verschil

Type ingenieur  Openstaande jobs  Werkzoekenden 
Industriële wetenschappen
3.561
1.478
Burgerlijk ingenieur
651
484
Bio-ingenieur
77
286

>

>

>