Koninklijke familie gelinkt aan Kazachgate
Prinses Léa met modeontwerper Natan. Foto: Photo News
De regeringspartij MR buigt zich maandag over de affaire Kazachgate, waarin partijgenoot Armand De Decker lobbyde voor een Kazachs-Belgische miljardair. Naast politieke tussenkomsten ontdekten de speurders een verdachte storting aan de koninklijke familie. Dat schrijft De Tijd en ook Le Soir bracht dat bericht al eerder.

De Decker moet zich maandag verantwoorden voor onthullingen die de afgelopen weken gepubliceerd werden over het onderzoek naar De Deckers tussenkomsten als advocaat voor de Belgisch-Kazachse miljardair Patokh Chodiev.

Daaruit bleek dat hij in 2010-2011 op vraag van het Franse Elysée de Belgische ministers van Justitie (Stefaan De Clerck), Financiën (Didier Reynders) en Buitenlandse Zaken (Steven Vanackere) aangesproken heeft om de Belgische gerechtelijke problemen van miljardair Patokh Chodiev te regelen.

Prinses Léa

Uit het gerechtelijk dossier blijkt nu dat de speurders op een mysterieuze overschrijving stootten aan het liefdadigheidsfonds van prinses Léa van België, de tante van koning Filip. Die werd gedaan op 11 januari 2012 door Chodievs Franse advocaat Catherine Degoul, aan het Fonds d’Entraide Prince et Princesse Alexandre de Belgique, het liefdadigheidsfonds van prinses Léa van België.

In haar eerste verhoor, vorig jaar, zei de Franse advocate dat De Decker daarom had gevraagd. ‘Hij vroeg me om ‘een geste en een gunst’ te doen aan de zus van de koning.’

Volgens de gelekte gerechtelijke stukken is prinses Léa nog dit jaar verhoord. Ze bevestigde tegenover het gerecht de storting in januari 2012, maar ze zegt nooit te hebben gehoord van Degoul. De overschrijving zou ook geen naam hebben bevat.

Helikopters

De hele zaak begon in Kazachstan, in 2010, vandaar de naam Kazachgate. President Noersoeltan Nazarbajev wou 45 helikopters voor zijn leger kopen. De Franse president Nicolas Sarkozy wou dat miljardencontract graag binnenhalen, maar daarvoor moest hij zorgen dat er ‘wat zou gedaan worden’ aan de gerechtelijke problemen van de Oezbeek Pathokh Chodiev en twee van zijn collega’s in ons land.

Koninklijke familie gelinkt aan Kazachgate
Armand De Decker. Foto: Photo News

Een topmedewerker van Sarkozy sprak daarvoor Franse advocaten aan, die op hun beurt naar De Decker stapten, naast politicus ook advocaat. En daar begint het schoentje voor de Franstalige liberaal te knellen. Hij wist dat in ons land een wet in de maak was om sommige gerechtelijke dossiers met een financiële schikking af te sluiten, in plaats van aan te sturen op een celstraf.

Toen dat nog niet mogelijk bleek, liet De Decker zich niet zomaar afschepen. Twee dagen later stond hij in het kabinet van (de afwezige) Stefaan De Clerck. ‘Hij stelde zich voor als een gezant van ­Sarkozy’, zei een van de kabinetsmedewerkers aan de speurders. ‘Hij vroeg hoe het stond met de geplande afkoopwet.’

De vraag is nu of De Decker nog verder ging in zijn demarche ten voordele van Chodiev. Zelf heeft hij ooit bekend dat hij contact heeft gehad met een advocaat-generaal in Brussel. Wat in het bureau van die laatste is gezegd, is niet helemaal duidelijk. Maar ergens is er wel schot gekomen in het dossier van Chodiev. En wel op een eigenaardige manier. De pas gestemde afkoopwet werd twee maanden in stand-by ­gezet om er fouten uit te halen. Uitgerekend in die korte ­periode kocht miljardair Chodiev zijn proces af. Hij hoestte 23 miljoen euro op om strafvervolging te vermijden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig