Kazachgate: Armand De Decker steeds dieper in de problemen
Met de wijzers van de klok: Stefaan De Clerck (CD&V, toenmalig minister van Justitie), Armand De Decker (MR, toenmalig ondervoorzitter van de Senaat), Didier Reynders (MR, toenmalig minister van Buitenlandse Zaken) en Steven Vanackere (CD&V, toenmalig minister van Justitie).

Armand De Decker (MR) heeft in 2010-2011 op vraag van het Franse Elysée de Belgische ministers van Justitie (Stefaan De Clerck), Financiën (Didier Reynders) en Buitenlandse Zaken (Steven Vanackere) aangesproken om de Belgische gerechtelijke problemen van miljardair Patokh Chodiev te regelen. Dat staat in een officiële mail die De Standaard kon inkijken. Prinses Léa, van wie de stichting ook genoemd wordt in de zaak, laat ondertussen weten dat ze niet op de hoogte was van de donatie van Chodiev.

Dat staat in een officiële e-mail die door de Franse cabinetard J.F Etienne des Rosaies op 19 juni 2011 verstuurd werd aan de Franse minister van Binnenlandse Zaken Claude Guéant. De Standaard kon de hand leggen op de mail. Des Rosaies was de man die door het Elysée in 2010 was afgevaardigd om de gerechtelijke problemen van Chodiev in België te regelen.

 

Brief Kazachgate by De Standaard on Scribd

 

Op 17 juni - twee dagen voor het versturen van de mail - had Chodiev in Brussel een minnelijke schikking gekregen waarmee hij zijn proces wegens schriftvervalsing en witwassen afkocht tegen betaling van 23 miljoen euro. In de bewuste mail van 19 juni meldt Des Rosaies aan Guéant dat de missie geslaagd is.

Maandag verschijnt minister van Staat en oud-senaatsvoorzitter Armand De Decker voor de deontologische raad van de MR. Die raad moet uitmaken of De Decker in 2011 politiek is tussengekomen om de gerechtelijke problemen van de Belgisch-Kazachse miljardair Patohkh Chodiev te regelen.

Tot op vandaag heeft De Decker altijd gezegd dat hij zijn werk heeft gedaan ‘als advocaat’ en niet als lobbyman. De mail lijkt echter te bevestigen dat hij veel meer heeft gedaan dan gewerkt als advocaat. De toenmalige minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) bevestigde eerder al dat De Decker inderdaad bij hen was langs was gekomen om de minister te vragen zijn invloed aan te wenden. Zonder resultaat, aldus De Clerck.

Steven Vanackere (CD&V) ontkent dat hij destijds in zijn functie als minister van Buitenlandse Zaken ooit door De Decker werd benaderd in de zaak-Chodiev, maar hoogstens in ‘consulaire dossiers'. Reynders (MR) reageerde deze namiddag niet.

Feit blijft dat de wet op de verruimde minnelijke schikking in 2011 onverklaarbaar snel door het parlement is gejaagd. Op 17 maart werd ze gestemd. Op 17 juni sloot Chodiev als allereerste in België een schikking.

Voor Frankrijk was het belangrijk om Chodiev gunstig te stemmen. Chodiev was een intieme vriend van de Kazachse president Nazarbayev. En Frankrijk wilde met Kazachstan een contract sluiten de verkoop van helikopters. Dat gebeurde ook. Tien dagen na de sluiting van de minnelijke schikking.

In de weekendeditie onderzoekt De Standaard de vreemde manier waarop de afkoopwet in 2011 tot stand is gekomen.

Koninklijke familie genoemd

In het dossier wordt ook prinses Léa van België, de tante van koning Filip, genoemd. De Tijd en eerder ook al Le Soir berichten dat er op 11 januari 2012 door Chodievs Franse advocaat Catherine Degoul een overschrijving werd gedaan aan het Fonds d’Entraide Prince et Princesse Alexandre de Belgique, het liefdadigheidsfonds van de prinses. In haar eerste verhoor, vorig jaar, zei de Franse advocate dat De Decker daarom had gevraagd. ‘Hij vroeg me om ‘een geste en een gunst’ te doen aan de zus van de koning.’

Het liefdadigheidsfonds laat ondertussen weten dat het niet op de hoogte was dat de Belgisch-Kazachse zakenman Patokh Chodiev een donatie aan haar fonds had gedaan. Het ontving in 2012 naar eigen zeggen een bedrag van 25.000 euro, afkomstig van de Orde van Malta. 'Het bedrag is dan ook onmiddellijk doorgestort naar de rekening van begunstigde die op voorhand werd uitgekozen door de donor.'

Maar recentelijk bleek dat die Orde van Malta niet achter de donatie zat. Prinses Léa heeft toen 'haar onrust kenbaar gemaakt en alle nodige informatie doorgespeeld aan het onderzoeksteam'.
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig