Jan De Nul speelt contract kwijt in Oekraïne
Een baggerboot van Jan De Nul in de haven van Antwerpen. Foto: Dieter Telemans

Baggerbedrijf Jan De Nul is het contract kwijtgespeeld voor baggerwerken in de haven van Yuzhny, een stad in het Zuidwesten van Oekraïne aan de Zwarte Zee. Dat bevestigt het bedrijf zelf vrijdag.

Volgens Jan De Nul werd het contract met een waarde van 35 miljoen euro na een klacht van een concurrent - een dochter van het Nederlandse Van Oord - door de Oekraïense concurrentieautoriteit geannuleerd omwille van technische specificaties. Dat moet ook blijken uit een bericht op de website van AMC, de bewuste instantie.

De Tijd meldt vrijdag dan weer dat het contract volgens lokale media ingetrokken werd omdat er aanwijzingen van corruptie zouden zijn bij de toekenning. Het winnende bod zou ook 4 miljoen duurder zijn de concurrentie.

Via een korte verklaring laat Jan De Nul weten dat het initieel aangeduid werd als winnaar op basis van de meest competitieve aanbieding. ‘De tender-evaluatiecriteria hielden niet enkel rekening met de prijs maar met verscheidene andere criteria. Dit verklaart waarom Jan De Nul winnaar kon zijn zonder de laagste prijs te hebben aangeboden’, waarbij het bedrijf ook verwijst naar de ‘beste prijs/kwaliteit verhouding’.

‘De tenderresultaten werden in tweede instantie echter herroepen omdat de beide overgebleven aanbesteders - andere aanbesteders waren reeds afgevallen in een eerste fase van de tender wegens niet conforme aanbiedingen - niet voldeden aan een bepaalde technische specificatie.’ Van Oord viel af in de eerste fase.

Waarschijnlijk laat Jan De Nul het hier bij en onderneemt het geen verdere stappen, ‘vermits dit enerzijds een tijdrovende procedure zal zijn en twee dit onze deelname aan de heraanbesteding en andere aanbestedingen zal bemoeilijken’.

Via Oekraiense nieuwssites valt ook een brief van eind oktober - dus voor de annulering - van ceo Jan Pieter De Nul aan premier Volodymyr Groysman terug te vinden. Daarin spreekt het bedrijf van een ‘ondenkbare openbare aanval’ uit onbekende bron sinds bekendraakte dat ze het contract gewonnen hadden. Daarbij wordt ontkend dat de Oekraïense afdeling een lege doos zou zijn en zegt het bedrijf dat het volgens de wet handelde bij de aanbesteding.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig