Voordelig statuut voor student-ondernemers bijna een feit
Laura Verhulst alias Madam Bakster is student-ondernemer van het jaar Foto: fred debrock

Studenten die naast hun studies ook een bedrijfje willen opstarten, kunnen binnenkort rekenen op een voordeliger statuut. Na goedkeuring van het statuut begin juli, heeft de federale ministerraad vrijdag het licht op groen gezet voor twee KB’s met uitvoeringsmaatregelen.

‘Tegenwoordig zijn er heel wat creatieve en ondernemende studenten die naast hun studies ook een bedrijfje opstarten’, verduidelijkt minister van Financiën Johan Van Overtveldt, die samen met ministers Maggie De Block (Open VLD), Willy Borsus (MR) en Kris Peeters (CD&V) de pen vasthield. ‘De regering wil hen alle kansen geven om te proeven van het ondernemerschap en door te groeien.’

Concreet zullen student-ondernemers genieten van een gunstiger tarief voor sociale bijdragen en eigen rechten opbouwen in de ziekte- en invaliditeitsuitkering. De eerste schijf van 1.500 euro van hun inkomen zal ook niet meer in rekening worden gebracht als bron van inkomsten. En ze kunnen fiscaal ten laste blijven van hun ouders.

‘Ondernemen wordt even aantrekkelijk als studentenjob’

De twee koninklijke besluiten die ministerraad vrijdag heeft goedgekeurd bepalen enerzijds de details rond de aanvraag van het statuut en de verificatie van de voorwaarden. Anderzijds wordt voorzien dat de periodes waarin de student-ondernemer een verminderde bijdrage betaalt ook meetellen voor de wachttijden rond arbeidsongeschiktheid, invaliditeit en moederschap.

Ook minister van Werk Peeters onderstreept het belang van het nieuwe statuut. ‘Ondernemen wordt hiermee voor studenten even aantrekkelijk als jobstudent zijn’, klinkt het. Het is ook belangrijk voor studenten die een begeleidingsprogramma volgen bij een erkende onderwijsinstelling, zoals het duaal leren waar Vlaams onderwijsminister Hilde Crevits een proefproject rond lopen heeft.

Bedoeling blijft op 1 januari 2017 van start te gaan, bevestigt men nog op het kabinet-Van Overtveldt. De KB’s moeten wel nog langs de Raad van State en het statuut zelf moet nog door de Kamer worden goedgekeurd.