‘Gesloten centrum voor criminele sans-papiers op komst in Antwerpen’
Foto: BELGA

Bart De Wever heeft tijdens een vergadering van N-VA-leden in Antwerpen de opening van een nieuw gesloten centrum aangekondigd voor mensen zonder papieren die strafbare feiten hebben gepleegd. Dat meldt Knack op zijn website, maar het nieuws werd nog niet bevestigd door Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken.

Volgens Knack heeft voorzitter Bart De Wever op een algemene vergadering waarbij zo’n 120 leden aanwezig waren voor het eerste verteld over de plannen voor een gesloten centrum voor illegalen die criminele feiten hebben gepleegd. Daarvoor zouden ongebruikte Nederlandse containers zijn opgekocht.

Met dat nieuwe gesloten centrum zou de stad haar detentiecapaciteit kunnen uitbreiden, zei De Wever, wat volgens hem broodnodig is. Hij vertrouwde de groep ook toe dat ook zijn voorganger Patrick Janssens (SP.A) zo’n centrum als prioriteit had gesteld, maar er nooit was in geslaagd dat te verwezenlijken.

‘Er is onvoldoende capaciteit. Dat gaat zover dat wanneer we interventies plannen, we plaatsen moeten reserveren. Dat is het voordeel als je een staatssecretaris als vriend hebt. Als we bijvoorbeeld een razzia plannen in een rode buurt vragen we hoeveel plaatsen heb je nog voor ons?’, citeert Knack De Wever.

Nog volgens De Wever zou staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken het nieuws binnenkort officieel bekendmaken. De Standaard heeft contact opgenomen met Francken, maar die was niet bereikbaar voor commentaar.

Fons Duchateau, Antwerps schepen van Diversiteit en Inburgering en partijgenoot van De Wever, had in september aan de alarmbel getrokken over het toenemend aantal migranten in de stad. ‘We kunnen het net bolwerken. Maar als de instroom van vluchtelingen blijft aanhouden, wordt het moeilijk. De draagkracht in heel wat wijken is op’, zei hij toen in deze krant.