'Genocide dreigt in Zuid-Soedan' maar China en Rusland willen niet weten van wapenembargo
Foto: BELGA

De Verenigde Staten hebben donderdag aangekondigd dat ze aan de VN-veiligheidsraad een wapenembargo tegen Zuid-Soedan willen voorstellen, om 'massale gruweldaden' tegen te gaan. Rusland liet al weten tegen zo’n embargo te stemmen, terwijl China zich afwachtend opstelt. De VN waarschuwen ondertussen voor een mogelijke genocide in het Afrikaanse land.

'De VS zullen in de komende dagen een ontwerpresolutie indienen om een wapenembargo tegen Zuid-Soedan op te leggen en sancties tegen mensen die zich verzetten tegen een duurzame vrede' in het land, aldus de Amerikaanse ambassadeur bij de VN Samantha Power. De sancties zouden bestaan uit een bevriezing van financiële middelen en een reisverbod.

Power benadrukt nog dat 'Zuid-Soedan aan de rand van de afgrond staat'. De 13.000 blauwhelmen in het land hebben niet de middelen om een genocide af te wenden, aldus Power, die eraan herinnert dat de VN er niet in geslaagd zijn om een volkerenmoord tegen te gaan in Srebrenica en in Rwanda. Bovendien weigert de Zuid-Soedanese regering de ontplooiing van soldaten van de Afrikaanse Unie.

Rusland: 'Embargo voorbarig'

De Russische VN-vertegenwoordiger Petr Iliichev noemt een wapenembargo echter 'voorbarig'. 'Het zou geen oplossing betekenen voor het conflict, maar zou integendeel de relaties tussen de VN en Juba bemoeilijken'. Hij vindt het 'onverantwoord' om op dit moment sancties op te leggen tegen Zuid-Soedanese leiders, omdat er vooruitgang wordt geboekt in de gesprekken rond de ontplooiing van regionale troepen. De Rus wijst er bovendien op dat het wapenembargo dat Europa heeft afgekondigd niet werkt.

Zijn Chinese collega Wu Haito wijst er ook op dat de VN 'voorzichtig moeten zijn met het afkondigen van Sancties, om de situatie niet moeilijker te maken'. China en Rusland kunnen van hun vetorecht gebruik maken om het voorstel van de VS, dat gesteund wordt door Groot-Brittannië en Frankrijk, te blokkeren.

2,5 miljoen mensen op de vlucht

De speciaal VN-gezant voor de preventie van de genocide Adama Dieng heeft de 15 leden van de V-raad ondertussen opgeroepen om 'zich te verenigen en actie te ondernemen' om een embargo af te kondigen, om de 'verwoestende verspreiding' van wapens tegen te gaan. 'Ik heb ter plaatse gezien dat de etnische haat en het viseren van burgers kunnen escaleren tot een genocide als er niets gebeurt', aldus de VN-gezant.

Bij de Zuid-Soedanese burgeroorlog zijn sinds 2013 al tienduizenden doden gevallen en 2,5 miljoen mensen op de vlucht geslagen.