Enorme Slovaakse kerstboom siert Brusselse Grote Markt

De kerstboom op de Brusselse Grote Markt staat er. De enorme dennenboom wordt dit jaar geschonken door Slovakije ter afsluiting van zijn zes maanden durende voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Dat loopt af op 31 december.

Na een tocht van 1.400 km vanuit Horne, een dorp niet ver van de Slovaakse hoofdstad Bratislava, kwam de kerstboom donderdag om 06.00 uur aan op de Grote Markt. De dennenboom is van de soort Abies Grandis, is 22 meter hoog, heeft een stamdiameter van 55 cm en is 35 jaar oud.

Op 20 november worden de slingers en de verlichting in de boom gehangen. De versiering belooft kleurrijker te worden dan de voorgaande jaren.

De enorme kerstboom is één van de hoofdattracties van Winterpret in Brussel. Op 25 november vormt de dennenboom het middelpunt van de klank- en lichtshow ‘Lost in Brussels’, tijdens de inhuldiging van Winterpret. De wereldvermaarde Brusselse dj Lost Frequencies en de ervaren lichtontwerper Koert Vermeulen verzorgen dan de show.

Een aandachtige toeschouwer tijdens het optakelen en plaatsen van de kerstboom donderdag was de Slovaakse ambassadeur Stanislav Vallo. ‘Het is een waar plezier om een Slovaakse kerstboom op de Grote Markt te zien. Zeker als je weet wat deze plaats betekent voor de hoofdstad van België en Europa is dat een hele eer’, vertelde Vallo.

De kerstboom is nog tot 9 januari te bezichtigen op de Grote Markt.