PermaFungi beste project voor ‘toekomstige generaties’
Witte oesterzwammen van PermaFungi. Foto: rr

De Brusselse paddenstoelenkweker PermaFungi is uitgeroepen tot winnaar van de ‘Grote Prijs voor Toekomstige Generaties’. De prijs beloont projecten die uitblinken in duurzame economie.

PermaFungi is volgens de jury een modelvoorbeeld inzake duurzame stadslandbouw en circulaire economie. Het bedrijf van drie jonge Brusselse ondernemers kweekt paddenstoelen (oesterzwammen) in de kelders van het kantoorgebouw van Tour en Taxis, in Brussel. Die locatie biedt PermaFungi een ideale en constante temperatuur.

De gebruikte techniek is innoverend: de paddenstoelen worden gekweekt in koffiedik, dat per fiets opgehaald wordt bij lokale bedrijven en restaurants. Achteraf wordt het eigen afval omgezet in landbouwmest.

PermaFungi kent veel succes. Tot nog toe werd een productie van 400 kg witte oesterzwammen gehaald per maand, op een bed van 1,5 ton gerecycleerd koffiedik. Die aantallen zullen flink omhoog gaan, want de kelderateliers in Tour en Taxis worden met 1.000m² uitgebreid.

In de vernieuwde paddenstoelenkwekerij zal er ook geëxperimenteerd worden met andere soorten oesterzwammen en wordt er gestart met witloofteelt.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in