Voorzitter Iers Olympisch Comité mag (vier maanden na Spelen!) Brazilië verlaten
Foto: AFP

Een Braziliaanse rechtbank heeft woensag de Ier Patrick Hickey de toestemming gegeven om het land te verlaten als hij een borgsom van 1,5 miljoen real (435.000 dollar) betaalt.

De 71-jarige voorzitter van het Iers Olympisch Comité moest na de Olympische Spelen in Brazilië blijven omwille van zijn mogelijke betrokkenheid bij de vermoedelijke illegale verkoop van tickets voor de Spelen.

Hickey heeft nu zijn paspoort teruggekregen en mag zich in het buitenland laten verzorgen. Hij werd op 17 augustus aangehouden door de politie en twaalf dagen later vrijgelaten. De Ier sukkelt al een tijd met hartproblemen. Vlak na zijn arrestatie werd hij onwel en moest hij naar het ziekenhuis overgebracht worden. Daar verbleef hij enkele dagen, nadien verhuisde hij naar de afdeling Hoge Veiligheid van een gevangenis in Rio en na zijn vrijlating verbleef hij in een luxueus hotel in Rio. Hickey had wel het verbod gekregen om het Braziliaans grondgebied te verlaten.

Voorzitter Iers Olympisch Comité mag (vier maanden na Spelen!) Brazilië verlaten
Foto: AFP

De Ier, sinds 1995 lid van het Internationaal Olympisch Comité en ook voorzitter van de Europese Olympische Comités, blijft zijn onschuld intussen uitschreeuwen. Na zijn arrestatie had hij zichzelf al tijdelijk op non-actief gezet bij de olympische beweging.