Opnieuw forse stijging van waterfactuur vanaf 1 januari
Foto: ss

De drinkwaterfactuur is in zes jaar 39 procent duurder geworden, en vanaf 1 januari dreigt er wéér een pak bij te komen. Dat blijkt uit de tariefplannen die de drinkwatermaatschappijen hebben ingediend, schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen donderdag. 'Hun inkomsten dalen, omdat we steeds minder verbruiken', weet Rob Beenders (SP.A).

Op vraag van Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege (CD&V) hebben de watermaatschappijen bij de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) hun tariefplannen voor de komende zes jaar ingediend.

Daarin pleit De Watergroep voor stijgingen tot 30,9 procent. Die maatschappij bedient de helft van de Vlaamse abonnees, goed voor 1,2 miljoen afnemers. Maar ook Farys en PIDPA - elk goed voor zo’n half miljoen abonnees - willen hun tarieven optrekken met zo’n 14 procent, weet Vlaams Parlementslid Beenders. Het gaat daarbij om de prijs van het water zelf, die 40 procent van je drinkwaterfactuur uitmaakt.

'Wij hebben deze zomer een tariefdossier ingediend. Daarin wordt inderdaad een stijging voorgesteld', zegt Kathleen De Schepper van De Watergroep. 'We plannen de komende jaren investeringen en hebben daarvoor extra inkomsten nodig.'

Het is nu aan de VMM om te beslissen of de drinkwatermaatschappijen terecht vragen om de prijs te mogen opdrijven.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in