De oorspronkelijke bewoners van de Chagoseilanden krijgen hun thuisland niet terug. Dat heeft de Britse regering beslist. De ongeveer 2.000 inwoners van de archipel in de Indische Oceaan werden tussen 1967 en 1971 door de Britten verjaagd om er plaats te maken voor de Amerikaanse militaire basis Diego Garcia.

Volgens het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken kan de eilandengroep niet worden teruggegeven aan de oorspronkelijke bewoners, “om de relatie met de Verenigde Staten niet te schaden”. De Britten wijzen er ook op dat de kostprijs om in openbare diensten als gezondheidszorg en onderwijs op de eilandengroep te voorzien, te hoog zou oplopen.

De beslissing van de regering komt er na talloze rechtszaken van oorspronkelijke inwoners van Chagos of hun afstammelingen tegen de Britse overheid. De gemeenschap reageerde woensdag gepikeerd, en dreigde al met nieuwe juridische actie tegen wat ze een “schandelijke beslissing” noemt.

Militaire basis

De Britten verhuren de eilandengroep aan de Amerikanen, die er de militaire basis Diego Garcia hebben. Het contract loopt in december ten einde, en wordt daarna automatisch vernieuwd, verduidelijkten de Britse autoriteiten nog.

De meeste van de oorspronkelijke Chagosbewoners verhuisden na het neerstrijken van de Amerikanen naar Mauritius, dat deze zomer nog bekendmaakte een resolutie te willen indienen bij het Internationale Gerechtshof in Den Haag om de soevereiniteit over de eilandengroep terug te krijgen.