Geen gratis bier meer voor gepensioneerden AB InBev-dochter
Een van de bieren gebrouwd door Labatt. Foto: shutterstock

Labatt, de Canadese dochter van AB InBev, wil een einde maken aan gratis bier voor gepensioneerde ex-werknemers. Dat bericht de New York Times. De brouwer met thuisbasis in Ontario zou de maatregel de volgende twee jaar afbouwen, luidt het.

Tot nu kregen gepensioneerden zo’n acht bakken bier per jaar van hun ex-werkgever. Voor mensen die nog bij Labatt aan de slag zijn, blijft het recht op een gratis portie bier behouden zolang ze bij het bedrijf werken.

De richtlijn om het voordeel te schrappen komt volgens de krant van het moederhuis AB InBev. De bedoeling is om kosten te schrappen.

'Ik ben echt heel teleurgesteld dat ze geld willen besparen op de rug van gepensioneerden', reageert vakbondsman Jeff Robinson. Volgens hem voelden de oud-werknemers zich vaak nog als ambassadeurs van het bedrijf.

Volgens de woordvoerder van Labatt, Charlie Angelakos, werd de beslissing ook ingegeven door het feit dat geen enkele andere Canadese brouwer of fabrikant van consumentengoederen dergelijk voordeel aan zijn gepensioneerde werknemers biedt. Molson Coors stopte al enkele jaren geleden met deze geste.

De praktijk bij Labatt werd in de jaren 1970 geïntroduceerd, toen het bedrijf nog in familiale handen was. In 1995 werd de brouwer overgenomen door Interbrew, dat later fuseerde met Anheuser-Busch.