Hof wil 51 getuigen verhoren in zedendossier Chiroleider
(Themabeeld) Foto: shutterstock

Het hof van beroep in Antwerpen gaat in februari 2017 liefst 51 getuigen verhoren in de zaak van Steven V.d.H. (43), die vervolgd wordt voor het aanranden van vijftien minderjarige jongens in Breendonk (Puurs). “Het is erg uitzonderlijk dat een hof van beroep het volledige onderzoek ter terechtzitting gaat voeren zoals op een hof van assisen”, zegt John Maes, advocaat van de beklaagde.

De zaak van Steven V.d.H. uit Balen werd in mei volledig behandeld en donderdag zou het hof normaal gezien een arrest vellen. De raadsheren beslisten echter in een tussenarrest dat bijkomend onderzoek noodzakelijk was.

Het gaat over zwaar betwiste feiten: de veertiger zou in zijn hoedanigheid van Chiroleider, volleybalcoach, opvoeder en pleegouder vijftien jongens hebben aangerand tussen 1991 en 2012. Sommige feiten ontkent hij en van andere feiten zegt hij dat ze gebeurden toen de jongens ouder waren dan zestien en met hun toestemming, waardoor ze niet strafbaar zijn.

Zijn advocaat had tijdens de behandeling van de zaak zijn twijfels uitgedrukt over het correcte verloop van het onderzoek. “Dat werd door één politieman gevoerd, die niet alleen mijn cliënt kende, maar ook enkele van de vermeende slachtoffers, met wie hij bevriend was op Facebook. Ik heb verschillende anomalieën ontdekt, waaruit een zekere partijdigheid kan blijken. Ik vermoed dat het hof nu geoordeeld heeft dat de objectiviteit van het onderzoek onvoldoende gewaarborgd is, waardoor het dus opnieuw gevoerd zal worden op de terechtzitting”, aldus meester Maes.

Het openbaar ministerie werd gevraagd om bijkomende stukken bij het dossier te voegen en van maandag 20 tot en met vrijdag 24 februari zullen de 51 getuigen verhoord worden. Op 18 april wordt de zaak dan voortgezet voor het rekwisitoor en de pleidooien. Steven V.d.H. werd twee jaar geleden door de rechtbank van Mechelen veroordeeld tot zeven jaar cel, waarvan twee jaar met uitstel. Een onwettige straf, want bij straffen boven de vijf jaar kan geen uitstel gegeven worden.