België zakt op klimaatrangschikking
Foto: BELGA

België staat op nummer 12 in de jongste uitgave van de ‘Climate change performance index’ die op de klimaattop in Marrakesh is bekendgemaakt. Dat is lager dan vorig jaar.

De index van de invloedrijke milieu-organisaties Germanwatch en Climate Action Network (CAN) rangschikt landen volgens hun inspanningen om de klimaatverandering aan te pakken.

Eigenlijk staan we op de negende plaats. De eerste drie plaatsen blijven immers onbezet, omdat de initiatiefnemers vinden dat de betrokken landen ‘onvoldoende inspanningen leveren tegen de gevaarlijke klimaatverandering’.

België behaalt een score van 62,08, wat overeenkomst met de appreciatie ‘goed’. Ons land steekt zelfs Denemarken voorbij, dat de vorige vijf edities aan de kop stond.

Nu is het Frankrijk dat de lijst aanvoert, gevolgd door Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Gastland Marokko is het enige niet-Europese land dat zich bij de beste tien leerlingen van de klas heeft kunnen voegen.

Basis van de ranglijst is de uitstoot van CO2 en de evolutie ervan in het recente verleden, het beroep op hernieuwbare energie, de energie-efficiëntie en de klimaatpolitiek van publieke overheden op diverse niveaus. De evaluatie gebeurt door 280 experts inzake energie en klimaat. De meesten zijn lid van een milieu-ngo.

Milieuorganisaties, waaronder de Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace en het WWF, noemen de achteruitgang van ons land een waarschuwing die ernstig moet worden genomen