‘Overweldigende meerderheid steunt klimaatactie’
Foto: REUTERS

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft op de klimaattop in Marrakesh Donald Trump gewaarschuwd. Een overweldigende meerderheid van de Amerikanen staat volgens hem achter de inspanningen tegen de klimaatverandering.

De verkiezingen van Donald Trump als volgende Amerikaanse president baart de internationale gemeenschap zorgen over het klimaatakkoord van Parijs. Trump heeft klimaatverandering een ‘hoax’ genoemd en hij wil zijn land uit het akkoord terugtrekken.

In een speech op de klimaattop in Marokko verdedigde John Kerry de globale actie tegen de klimaatverandering met vuur.

‘Niemand’, benadrukte hij. ‘Niemand moet twijfelen dat een overweldigende meerderheid van Amerikaanse burgers beseft dat het klimaat verandert, en ze zijn vastbesloten om zich aan de engagementen van Parijs te houden.’

Markt

Er is al grote vooruitgang geboekt, zei hij. Investeringen in duurzame energie zitten bijvoorbeeld in de lift. Kerry gelooft dat de transitie naar minder uitstoot door de markt bepaald zal worden, en niet door het beleid. Een nieuwe leider in het Witte Huis zal dat volgens hem niet veranderen.

‘De VS is goed op weg om zijn doelstellingen te halen, en ik geloof niet dat het nog gekeerd kan worden door de beslissingen die op de markt gemaakt worden.’

De minister vermeldde Trump niet bij naam en ging niet in op Trumps plannen om de VS uit het akkoord terug te trekken. Wel zei hij dat investeringen in steenkool, iets waar Trump voor pleit, rampzalig zal zijn voor onze planeet.

Multinationals

De druk op Donald Trump om zich aan het akkoord van Parijs te houden, neemt intussen toe. Meer dan 360 bedrijven en investeerders roepen hem op om het klimaatakkoord te respecteren.

‘Het uitblijven van de uitbouw van een koolstofarme economie brengt de Amerikaanse welvaart in gevaar. Maar met de juiste acties zullen jobs gecreëerd worden en zal de Amerikaanse competitiviteit verstevigen’, zo vermeldt de open brief. ‘We vragen om investeringen voor een koolstofarme economie in de VS en in het buitenland te ondersteunen, om meer klaarheid te verschaffen aan de mensen die financiële beslissingen namen en om het vertrouwen van de investeerders in de wereld te versterken.’

De tekst is onder meer ondertekend door grote Amerikaanse multinationals als DuPont, Gap, Hewlett Packard, Kellog, Hilton, Nike, Mars, Levi Strauss en Unilever.