Bijna 40% klachten over discriminatie op het werk heeft te maken met zwangerschap
Foto: Shutterstock

Bijna 40 procent van de arbeidsgerelateerde klachten die het Instituut voor de gelijkheid van mannen en vrouwen ontvangt, heeft te maken met zwangerschap. Dat meldt de overheidsinstelling donderdag. Het Instituut start daarom een onderzoek naar de ervaringen van zwangere vrouwen op de werkvloer en lanceert een oproep voor getuigenissen.

Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen behandelt naar eigen zeggen regelmatig klachten over discriminatie van zwangere vrouwen op de werkvloer. Volgens adjunct-directeur Liesbet Stevens komen vooral ontslag, arbeidsvoorwaarden en aanwerving daarin naar voren als knelpunten. “Hoewel het niet mag, vragen sommige werkgevers in een sollicitatiegesprek toch naar de kinderwens van de sollicitant. Contracten worden niet verlengd, beloofde promoties blijven uit”, zegt Stevens.

“De klachten die het Instituut ontvangt, vormen natuurlijk een belangrijke aanwijzing”, klinkt het. In totaal heeft 39 procent van het totaal aantal arbeidsgerelateerde klachten die het Instituut ontvangt, te maken met zwangerschap. De instelling vraagt zich nu af of dit slechts het “topje van de ijsberg” is, en lanceert daarom een onderzoek, in samenwerking met Vlerick Business School.

Het Instituut liet in 2008 al eens zo’n onderzoek uitvoeren. Toen gaf 75 procent van de ondervraagde werkneemsters aan op het werk geconfronteerd te worden met minstens één negatief gevolg van haar zwangerschap.

Deelnemen aan het onderzoek kan via de link igvm-iefh.belgium.be. Vrouwen kunnen getuigen over hun negatieve of positieve ervaringen via het e-mailadres gelijkheid.manvrouw@igvm.belgie.be.