Dylan haalt Nobelprijs niet op: 'Eerder afspraken gemaakt'
Bob Dylan. Foto: AFP

Muzikant Bob Dylan wordt verhinderd om de uitreiking van de Nobelprijzen in Stockholm bij te wonen. Dat heeft hij gemeld aan de Zweedse Academie. Dylan kreeg in oktober de Nobelprijs literatuur, maar het duurde meer dan twee weken voor hij die prijs ook effectief aanvaardde.

Niet topfavoriet Haruki Murakami maar Bob Dylan werd dit jaar verrassend uitgeroepen tot de Nobelprijswinnaar literatuur. Toen Dylan diezelfde avond optrad, repte hij met geen woord over de uitreiking, en dat zou hij de volgende weken ook niet doen. 'Veel kans dat hij de prijs nooit aanvaardt', klonk het zelfs bij vrienden.

Dat deed Dylan eind oktober uiteindelijk toch. Hij noemde de prijs 'een ongelofelijke eer'. 'Wie zou er zoiets durven dromen', aldus de zanger, die beloofde naar de uitreiking in de Zweedse hoofdstad Stockholm te komen op 10 december, 'als het enigszins mogelijk is'.

Dat blijkt nu dus niet het geval. De Zweedse Academie kreeg 'een persoonlijke brief' dat Dylan niet aanwezig kan zijn  door 'eerder gemaakte afspraken'. Hij zal de Nobelprijs - en bijhorende cheque van 273.000 Zweedse kronen (zo’n 28.147 euro) - dus niet ontvangen uit handen van koning Gustaaf.

Wie gehoopt had dat Dylan op het banket achteraf een nummer zou spelen, komt dus bedrogen uit.