Gerommel bij de Nederlandse politie
Foto: Reuters
Er heerst onrust bij de politie in Nederland. Woensdag werd bekend dat de Amsterdamse korpschef Ad Smit op non-actief is gesteld. Woensdag kwam ook het nieuws naar buiten dat het hoofd van de beveiligingsdienst van de Nederlandse politie opgestapt is en al eerder werd voormalige korpschef van de nationale politie, Gerard Bouman, geschorst.

De Amsterdamse politiecommissaris Ad Smit is volgens Het Parool op beschuldiging van 'verduistering in dienstbetrekking' buiten functie gesteld. De politiecommissaris zou in zijn tijd als chef van het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost jarenlang toeganskaarten voor de Arena - de thuishaven van voetbalclub Ajax -  en de concerthal Ziggo Dome voor persoonlijke doeleinden hebben gebruikt.

Woensdag werd ook bekend dat het hoofd van de Nederlands beveiliginsdienst (DBB) van de politie 'in goed overleg' opstapt na een kritisch rapport. De DBB is onder meer verantwoordelijk voor de beveiliging van bedreigde politici en het Nederlandse koninklijk huis. Ook kwam woensdag naar buiten dat Frank Giltay, de voormalige voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de Nederlandse politie, is geschorst. Er is aangifte tegen de man gedaan vanwege vermoedens van fraude, oplichting en verduistering. Een week geleden stapte de hele COR van de Nederlandse politie al op.

Schorsing
Op 8 november werd voormalig korpschef van de Nederlandse nationale politie Gerard Bouman, tot voor kort werkzaam als adviseur bij de politie, voorlopig geschorst. De Nederlandse minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) besloot eind vorige maand dat er een onafhankelijk onderzoek moest komen naar de rol van Bouman bij de misstanden - 'ondoelmatig en disproportioneel' geld uitgeven - bij de COR.