In Athene heeft de Amerikaanse president Barack Obama de democratie in zijn land verdedigd. Hij dringt er bij zijn opvolger Donald Trump op aan om hetzelfde te doen.

Obama schetste in zijn speech Amerika als een voorbeeld van democratieën waar machtsoverdrachten vreedzaam verlopen, ook wanneer de ideeën erg ver uiteenliggen.

‘De volgende Amerikaanse president en ik kunnen niet sterker van elkaar verschillen. We hebben erg verschillende standpunten. Maar de Amerikaanse democratie is groter dan één persoon’, zei hij.

Als grootste bedreiging van de democratie en economie noemde hij de toenemende ongelijkheid.

Waarden

Hij lijstte de waarden van de Amerikaanse democratie op en riep zijn opvolger daarbij impliciet op om van koers te veranderen. Zo is samenwerking de beste manier om conflicten met landen op te lossen, zei hij. Als voorbeelden gaf hij de akkoorden met Iran en Cuba, waar Donald Trump tijdens de campagne kritiek op had.

De Amerikaanse democratie heeft rechten gegeven aan vrouwen, Afro-Amerikanen, gehandicapten en homo’s, stipte de Amerikaanse president ook aan. Democratie is de reden ‘waarom de VS mensen van alle rassen, religies en achtergronden, en immigranten die hun kinderen een beter leven willen geven, verwelkomt’.

‘Democratie is sterker dan organisaties zoals IS’, zei hij. ‘Omdat onze democratieën inclusief zijn, kunnen we mensen, en vluchtelingen in nood, verwelkomen in ons land.’ Obama benadrukte ook het belang van een vrije pers en een onafhankelijk rechtssysteem.

Verantwoording

De burger heeft voor Obama de belangrijkste rol in een land, niet het staatshoofd. Dankzij verkiezingen moeten leider verantwoording afleggen. ‘Elke actie van een president of elk resultaat van een verkiezing of wetgeving kan door democratie gecorrigeerd worden.’

De Amerikaanse president prees in zijn speech daarnaast Athene als de geboorteplaats van de democratie. ‘Ik ben hier met enorme dankbaarheid voor alles wat Griekenland heeft betekend voor de mensheid doorheen de eeuwen’, luidde het. ‘De vlam die hier voor het eerst werd aangestoken, is nooit gestorven en werd door de oprichters van de Verenigde Staten verder aangewakkerd.’

Kritiek op de democratie wees hij van de hand. ‘Democratie kan erg ingewikkeld zijn. Geloof me. Ik weet het. Ze kan traag, frustrerend, moeilijk en slordig zijn’, zei hij. ‘Maar ze is beter dan de alternatieven want ze stelt ons in staat om vreedzaam onze meningsverschillen op te lossen en dichter bij onze idealen te geraken.’

Het bezoek van Obama lokte ook protest uit in Griekenland.