Nieuwe manier van sparen: betaal te veel
Foto: Photo News
Vanaf 6 december kunnen klanten van BNP Paribas Fortis op een nieuwe manier sparen. Elke elektronische betaling wordt naar boven afgerond. Wat je te veel hebt betaald komt op een spaarrekening terecht.

Belgen zijn Europees kampioen sparen maar toch hebben sommige mensen er moeite mee. 'Ze missen de discipline of vrezen dat ze niet genoeg geld hebben', klinkt het bij de grootbank, 'sommigen vinden de spaarproducten dan weer te complex.'

Om die consumenten te dienen lanceert BNP Paribas Fortis Easy Save. Het systeem is bijzonder eenvoudig. Elke betaling (in de supermarkt, online rekeningen...) wordt naar boven afgerond, het surplus gaat automatisch naar een spaarrekening.

Bij een transactie van 49,60 euro zal de klant op zijn bankafschriften 50 euro zien staan. De 40 cent surplus wordt automatisch op zijn spaarrekening gezet. Volgens de grootbank zou de gemiddelde klant, met één transactie per dag, op die manier 170 euro per jaar sparen. Aan dit tempo koop je geen huis of sportwagen maar deze berekening is dan ook zeer conservatief. Een alleenstaande komt gemakkelijk aan 2 à 3 transacties per dag en bij gezinnen kan dit nog hoger liggen. Het zou vooral de bedoeling zijn te sparen voor “pleziertjes,” aldus een woordvoerder van BNP Paribas Fortis.

Klanten moeten het systeem zelf online activeren en aangeven op welke spaarrekening de extraatjes overgeheveld moeten worden. Deze hoeft niet per se de jouwe te zijn, je kan zo je kinderen of kleinkinderen sponsoren.

Het systeem bestond al in Turkije en Zwitserland. In de VS is er een gelijkaardig systeem al is het daar vooral bedoeld om het gespaarde bedrag te beleggen.