De gewezen Franse minister van Economie Emmanuel Macron is nu ook officieel kandidaat voor de presidentverkiezingen van 2017. 'Ik wil niet links of rechts, maar Frankrijk verzamelen', aldus de voormalige beschermeling van president François Hollande, die ondanks zijn populariteit voor een aartsmoeilijke opdracht staat.

De kandidatuur van de 38-jarige Macron komt niet als een verrassing. Eerder deze maand viel in zijn entourage al te horen dat de voormalige minister een gooi naar het presidentschap zou doen. Macron was in augustus uit de regering gestapt wegens toenemende spanningen met premier Manuel Valls. Sindsdien concentreert hij zich op zijn eigen politieke beweging, ‘En Marche’, die hij als sociaal-liberaal omschrijft.

Banlieue als decor

Om zijn kandidatuur bekend te maken koos voormalig bankier Macron - nog maar vijf jaar aan het werk als professioneel politicus - symbolisch voor Bobigny, een beruchte banlieue nabij Parijs. Daar richtte Macron zich tot de Fransen en beloofde hen de ' politieke blokkades' te zullen opruimen die de natie volgens hem verlammen.

'Het systeem beschermt niet langer zij die het zou moeten beschermen', aldus Macron, die de Fransen in het algemeen en de jeugd in het bijzonder weer 'hoop' wil bieden. Hij veroordeelde ook de huidige politieke klasse 'die voor zichzelf leeft, meer bezig met het eigen overleven dan met de belangen van het land'.

'Mijn doel is niet om rechts of links te verzamelen, maar om de Fransen te verzamelen', aldus Macron nog. Zo wil hij de kritiek weerleggen dat hij erop uit is om links de doodsteek te geven door daar stemmen af te snoepen, of zich te moeien bij de strijd op rechts. Dat organiseert over vier dagen al de eerste voorverkiezing.

Populair

Macron komt in de laatste peilingen na Alain Juppé van het centrumrechtse Les Républicains de meest populaire politicus uit de bus. Hij lijkt ook de enige die erin slaagt om zowel links als rechts te begeesteren. Toch staat de econoom voor een grote uitdaging: nog nooit werd in Frankrijk namelijk een kandidaat verkozen die onder persoonlijke titel opkwam.