‘Georganiseerde’ grote kuis bij Team Trump
Gouverneur Chris Christie werd nog uitgebreid bedankt door Trump in zijn overwinningsspeech. Foto: REUTERS

Gouverneur Chris Christie is vervangen als hoofd van de overgangsploeg die het presidentschap van Donald Trump moet voorbereiden. Volgens critici werd zo een oude rekening van Trumps schoonzoon vereffend. In Christies kielzog volgden ook twee veiligheidsadviseurs. ‘The Donald’ verzekert ondertussen echter dat alles er ‘heel georganiseerd’ aan toegaat.

Trumps voormalige running mate Mike Pence zal vanaf nu het overgangsteam leiden dat het beleid van de nieuw verkozen president moet uitstippelen. Hij vervangt gouverneur Chris Christie, één van Trumps meest trouwe en meest invloedrijke politieke vrienden.

Daardoor moest Pence een aantal documenten opnieuw ondertekenen en doorsturen naar het Witte Huis. De overgangsgesprekken met de Obama-administratie liepen daarom vertraging op.

Volgens sommige media zou Jared Kushner, de man van Trumps dochter Ivanka en één van Donalds adviseurs, achter Christies vertrek zitten. Kushners vader werd  in 2008, onder Christies bewind als openbaar aanklager van New Jersey, namelijk veroordeeld voor belastingontduiking, onwettelijke campagnefinanciering en knoeien met getuigenverklaringen.

Twee veiligheidsadviseurs de laan uitgestuurd

In het zog van Christie werd ook Mike Rogers onverwacht uit de overgangsploeg gezet. De gematigde voormalig afgevaardigde uit Michigan werd eerder nog genoemd als mogelijke CIA-baas.

Rogers werkte in het verleden nauw samen met de gouverneur van New Jersey. Hij is ook de

‘Georganiseerde’ grote kuis bij Team Trump
Mike Rogers Foto: AP

man die het onderzoek leidde naar Hillary Clintons optreden als minister van Buitenlandse Zaken bij de aanval op de Amerikaanse ambassade in het Libische Benghazi. Het Trump Team zou hem verwijten daar te laks te hebben opgetreden.

Ten slotte werd ook Matthew Freedman, een andere veiligheidsadviseur van Trump, bedankt voor bewezen diensten. Freedman was dan weer een protegé van Paul Manafort, de voormalige campagnemanager van Trump die in augustus opstapte.

Trump: ‘Alleen ik weet wie de finalisten zijn’

Trump zelf ontkent ondertussen dat er chaos heerst in zijn team. ‘Er is een zeer georganiseerd proces aan de gang, waarbij ik beslis over mijn kabinet en over veel andere posities’, tweette ‘The Donald’.

‘Ik ben de enige die weet wie de finalisten zijn!’, verwees de president-elect nog met een knipoog naar het televisieprogramma ‘The Apprentice’. Daarin streden veelbelovende ondernemers voor een plekje in één van Trumps bedrijven.

De nieuwe verkozen president stuurde die tweet trouwens vanuit het bekende restaurant ‘21

‘Georganiseerde’ grote kuis bij Team Trump
Trump kust zoon Eric bij het afscheid aan ‘21 Club’. Foto: AP

Club’. Terwijl zijn woordvoerder het journaille had verwittigd dat Trump de hele avond thuis zou blijven, ging hij daar dineren met zijn familie. De woordvoerder moest daar zelf achterkomen via een video die één van de andere restaurantgasten maakte. Opnieuw geen reclame voor Team Trump.

Wie daar binnenkort wel eens deel van zouden kunnen uitmaken zijn Steve Mnuchin en Wilbur Ross. Wall Street-veteraan Mnuchin was het hoofd van Trumps campagnefinanciering en wordt genoemd als minister van Financiën. Investeerder Ross, die Trump al sinds oudsher steunt, zou dan weer minister van Handel worden.