Duitsland: 'Grote zorgen over Russische inmenging bij verkiezingen'
Foto: Reuters

De Duitse autoriteiten maken zich zorgen over Russische bemoeienis bij de Duitse verkiezingen volgend jaar. Ook het hoofd van de Amerikaanse inlichtendienst NSA stelt dat een 'buitenlandse natie-staat' - hiermee waarschijnlijk Rusland bedoelend - WikiLeaks heeft gebruikt om de uitslag van Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden.

Het hooofd van de Duitse binnenlandse inlichtingendienst, Hans-Georg Maassen, heeft gezegd dat hij zich veel zorgen maakt over inmenging van Rusland bij de Duitse verkiezingen volgend jaar.

Hij droeg het voorbeeld aan van de jonge Russische vrouw uit Berlijn die begin dit jaar claimde ontvoerd en verkracht te zijn door migranten, een verhaal dat later verzonnen bleek te zijn. Maassen zei tijdens een interview met persbureau Reuters: 'Dit kan volgend jaar wederom gebeuren en we zijn gealarmeerd.'

Beïnvloeding
Maassen zegt er een 'hybride bedreiging' is die probeert om de Duitse publieke opinie en het besluitvormingsproces te beïnvloeden. Bondskanselier Angela Merkel kwam vorige week met dezelfde bedenkingen en zei dat Rusland achter de misinformatie campagnes en internetaanvallen zit.

Giftige leugens
Maassen: 'Het is van groot belang dat zulke campagnes publiekelijk bloot worden gelegd. Als mensen zich realiseren dat de informatie die ze krijgen voorgeschoteld niet waar is, dan verliezen deze giftige leugens hun effectiviteit.'

Wikileaks
Michael S. Rogers, het hoofd van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA, heeft dinsdag tijdens een conferentie van de Wall Street Journal gezegd dat er voor hem geen twijfel over bestaat dat een 'natie-staat' WikiLeaks heeft gebruikt heeft om de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden. Hoewel hij geen land bij naam noemde, bedoelde hij naar alle waarschijnlijkheid Rusland. Met name het Russische staatspersbureau Russia Today (RT) hielp Wikileaks tijdens de verkiezingscampagne bij het verspreiden van 'nieuws' over de e-mails van Hillary Clinton en haar team.