Puig en Van Niekerk bekroond voor “inspirerende prestaties” in Rio
Rafaela Silva Foto: AFP

De Associatie van Nationale Olympische Comités (ANOC) heeft dinsdagavond in de Qatarese hoofdstad Doha voor de derde keer haar awards uitgereikt. De Puertoricaanse tennister Monica Puig en de Zuid-Afrikaanse atleet Wayne Van Niekerk vielen in de prijzen. De ANOC Awards worden uitgereikt aan atleten die opmerkelijke prestaties leverden op de afgelopen Olympische Spelen. Jean-Michel Saive mocht als voorzitter van de atletencommissie Puig haar prijs overhandigen.

Puig versloeg in de olympische finale van het vrouwentennis in Rio de Duitse Angelique Kerber, op dit moment nummer één van de wereld. Haar medaille was de eerste gouden medaille in de geschiedenis van Puerto Rico. Bij de mannen werd de winnaar en nieuwe wereldrecordhouder op de 400m, de Zuid-Afrikaan Wayne Van Niekerk, bekroond.

Puig en Van Niekerk bekroond voor “inspirerende prestaties” in Rio
Monica Puig Foto: AFP

Ook het Britse hockeyteam voor vrouwen en het mannen rugbyteam van Fiji werden in de bloemetjes gezet. Het rugbyteam van Fiji versloeg in de finale Groot-Brittannië met 43-7. Het was de eerste keer dat rugby (met 7) op het olympisch programma stond.

De prijs voor de “meest inspirerende prestatie” van de afgelopen Spelen ging naar de Braziliaanse judoka Rafaela Silva. Silva (-57 kg), die afkomstig is van de beruchte favela Ciudade de Deus in Rio, ging de geschiedenis in als de eerste Braziliaanse die voor eigen volk goud pakte.

De 205 nationale olympische comités zijn momenteel in Qatar voor de Algemene Vergadering van de ANOC. Ook de voorzitter van het IOC, Thomas Bach, de internationale federaties en de kandidaat-organisatoren voor de Spelen van 2024 waren van de partij.