Europese Commissie buist Belgische begroting
Europees Commissaris voor Economische Zaken Pierre Moscovici Foto: AFP

Het risico bestaat dat ons land de Europese begrotingsdoelstellingen niet haalt en daardoor opnieuw op de Europese strafbank belandt. Dat heeft de Europese Commissie zopas bevestigd.

Wat De Standaard vanmorgen al schreef, is nu bevestigd: het Belgische begrotingswerk heeft slechte punten gekregen van de Europese Commissie. At risk of non-compliance, zo luidt het verdict. Het betekent dat de Commissie oordeelt dat het risico bestaat dat de Belgische begroting niet voldoet aan de Europese eisen.

Ons land dreigt zo opnieuw op het Europese strafbankje te belanden en onder verscherpt toezicht van de Europese Commissie te komen. Zover is het nog niet, die beslissing valt allicht in het voorjaar.

Structureel verslechterd

Hét probleem blijft de torenhoge overheidsschuld die België meesleept. Die loopt volgend jaar op tot 107 procent van het bbp. De Europese Commissie zou nog een oogje kunnen dichtknijpen als België bewijst dat voldoende inspanningen zijn geleverd om de begroting structureel op ­orde te brengen. Maar ook daarin schiet ons land ­tekort.

Dit jaar zal de begroting structureel zelfs wat verslechterd zijn. Voor volgend jaar denkt België dat een structurele verbetering van 1,3 procent van het bbp gerealiseerd zal worden, terwijl de Commissie slechts 0,7 procent verwacht. Bovendien zal het tekort op de begroting dit jaar 3 procent zal bedragen, de ­Europese alarmdrempel.

Geen verrassing

Het Europese verdict komt niet helemaal als een verrassing. De cijfers over onze begroting die ze vorige week bekendmaakte, oogden al allesbehalve rooskleurig. Bovendien stuurde Europees commissaris Pierre Moscovici tijdens een gesprek met De Standaard al een waarschuwing naar de regering-Michel.

De overige eurolanden wiens ontwerpbegroting voor volgend jaar de Europese regels dreigt te schenden, zijn Spanje, Portugal, Finland, Slovenië, Cyprus en Litouwen. 

Het budgettaire huiswerk van Duitsland, Nederland, Luxemburg, Slovakije en Estland is volgens de Commissie volledig in orde. De ontwerpbegrotingen van Frankrijk, Oostenrijk, Ierland, Letland en Malta zijn in grote lijnen in overeenstemming met de regels. De Griekse ontwerpbegroting wordt niet beoordeeld omdat die geëvalueerd wordt in het kader van het financiële steunprogramma voor het land.