Erdogan: ‘België is centrum voor PKK- en Gülen-aanhangers’
Foto: EPA

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan haalt hard uit naar ons land. Hij noemt België een ‘belangrijk centrum’ voor aanhangers van de Koerdische PKK en de Gülen-beweging. Dat verklaarde Erdogan aan persagentschap Reuters.

Vlak voor hij op staatsbezoek naar Pakistan vertrok, heeft president Erdogan een stevige sneer gegeven naar ons land. Zo stelt hij dat de PKK, een Koerdische militante beweging die al enkele decennia geregeld terreuraanslagen pleegt in Turkije, vanuit België veel steun geniet.

Niet alleen ons land krijgt het zwaar te verduren. Erdogan beweert ook bewijs te hebben dat er in Duitsland geld opgehaald wordt door een Duitse organisatie om de PKK en hun activiteiten te steunen.

Ook zou België een ‘belangrijk centrum’ zijn voor aanhangers van islamprediker Fethullah Gülen. Die Gülen-beweging zit volgens de Turkse president achter de verijdelde staatsgreep van medio juli. Daarbij kwamen 265 mensen om het leven en werden zeker 35.000 anderen gearresteerd.

'Gülen-beweging speelde wellicht een rol'

In een interview met Knack gaf Frans Timmermans, eerste ondervoorzitter van de Europese Commissie, gisteren nog aan dat er wel degelijk indicaties zijn dat Gülen-aanhangers een rol speelden bij de mislukte coup. Dat leidt Timmermans af uit Amerikaans onderzoek naar de staatsgreep.