De 5 beste films van de week
Life, animated Foto: rr
Kan ‘The lion king’ een jongen met autisme helpen in ‘Life, animated’? Doet Eddie Redmayne het met fabeldieren in ‘Fantastic beasts’? Heeft een vrouw genoeg aan alleen zichzelf in ‘Une vie’? De beste films nu in de cinema, uitgekozen door onze filmrecensent Jeroen Struys.
1

Fantastic beasts and where to find them

Er zit nog magie in de toverstaf.


Er is leven na ‘Harry Potter’. Al speelt ‘Fantastic beasts and where to find them’ zich af veertig jaar voor Harry Potter. Onze medewerker Nick De Leu zag hoe acteur Eddie Redmayne de show stal als vorser Newt Scamander tussen een hoop fascinerende fabeldieren. ‘Je voelt verhalen borrelen onder elke veer of schub.’ We zijn weer vertrokken.

naar de recensie >

2

Réparer les vivants

Een groot hart.


Zonet klopte zijn jonge mannenhart nog voor zijn liefje. Nu zal het dienen voor een hartpatiënte van middelbare leeftijd. Deze film is een hartverwarmend eerbetoon aan zij die dagelijks mensenlevens redden. En het is een ode aan dat simpele gebaar: belangeloos weggeven van het kostbaarste dat je hebt.

naar de recensie >
een interview met regisseuse Katell Quillévéré >

3

Toni Erdmann

Iedereen in zijn blootje.


Een vader zoekt toenadering tot zijn dochter, die zichzelf verliest in een carrière bij een Duits oliebedrijf in Roemenië. De flauwe plezante papa zet daarvoor alle idiote mopjes in die hij kan bedenken. Dat leidt tot even geestige als pijnlijke situaties en tot slot een ontroerend drama. De Duitse regisseuse Maren Ade gaat verder waar anderen stoppen en schenkt ons zo de beste komedie van het jaar. Zelden zo gelachen in het Duits. Ganz toll!

naar de recensie >
een interview met regisseur Maren Ade >

4

Une vie

Kostuumfilm en sociaal drama.


Een adellijke jongedame komt erachter dat haar hooggestemde idealen in het leven botsen met het hypocriete gedrag van de anderen. De Franse filmmaker Stéphane Brizé brengt de kostuumfilm als een modern sociaal drama. Deze verfilming van de debuutroman van Guy de Maupassant speelt in Brussel en UGC Antwerpen. Vanaf 14/12 ook in Sphinx, Gent.

naar de recensie >

5

Life, animated

Een jongen met autisme en een passie voor Disney.


Kan Disney kinderen genezen van autisme? Natuurlijk niet. Maar deze documentaire toont wel hoe een jongen uit zijn isolement kon treden dankzij zijn obsessieve passie voor Disneyfilms. Of hoe ‘De kleine zeemeermin’ een jongen zijn stem teruggaf.

naar de recensie >