Argentinië heeft dinsdag een goede zaak gedaan in de voorronde van het WK voetbal van 2018 in Rusland. De Argentijnen haalden het op de twaalfde speeldag in de Zuid-Amerikaanse kwalificatiezone met 3-0 van Colombia, wie anders dan Lionel Messi was de grote uitblinker in San Juan. De sterspeler van FC Barcelona opende de score met een schitterende vrije trap en gaf nadien ook nog twee assists, Pratto en Di Maria scoorden.

Het openingsdoelpunt van Messi was bijzonder fraai: de Barcelona-ster schoot een vrije trap op het eerste kwartier heerlijk in de kruising. Halverwege de eerste helft was ‘De Vlo’ ook nog eens aangever voor een kopbaldoelpunt van Lucas Pratto, en een kwartier voor tijd bracht Messi Angel di Maria in stelling.

De zege was broodnodig voor de Argentijnen, die hun vorige twee WK-kwalificatie-interlands verloren hadden. Ze komen met negentien punten op een voorlopige vijfde plaats in de stand, Colombia (18 ptn) zakt naar plaats zes. Enkel de top vier krijgt een rechtstreeks ticket voor het WK in Rusland, de vijfde plek levert nog een extra intercontinentale kwalificatiewedstrijd op.

Messi houdt Argentinië met fabelachtige vrije trap op WK-koers (en kondigt prompt persboycot aan)
Foto: FIFA.com

Nog dinsdag ging leider Brazilië in Lima met de drie punten aan de haal bij Peru, Gabriel Jesus en Renato Augusto scoorden. Dankzij de driepunter blijven de Brazilianen ruim koploper in de stand (27 ptn) en kunnen ze hun WK-ticket al ruiken.

Uruguay blijft tweede in de stand (23), maar leed wel een 3-1 nederlaag bij Chili. De Chilenen (20 ptn), die vierde worden, scoorden dankzij Vargas en Alexis Sanchez (tweemaal), Cavani had de score geopend. Ecuador klopte Venezuela met 3-0 en wipt naar de derde stek in het klassement (20 ptn), Bolivia haalde het met het kleinste verschil van Paraguay (1-0).

Bekijk hier de volledige tussenstand in de WK-kwalificaties in de CONMEBOL!

Messi houdt Argentinië met fabelachtige vrije trap op WK-koers (en kondigt prompt persboycot aan)
Arsenal-spits Alexis Sanchez was de grote man bij Chili Foto: EPA

Boycot

Het was echter niet al goud wat blinkt: na de zege verschenen Messi en zijn ploeggenoten collectief op een persconferentie, waar ze een persboycot aankondigden. Volgens de voetballers, die veel kritiek ontvingen na de matige resultaten in de WK-kwalificatieronde, worden zij onheus behandeld door een deel van de pers.

“We hebben besloten niet meer met de pers te praten”, zei kapitein Messi. “We hebben zo veel naar ons hoofd gekregen, er is geen enkel respect voor ons. We hebben het eerst laten gaan, maar hebben nu geen keuze meer”, meldde hij in een verklaring in de perszaal terwijl zijn ploegmaats naast hem stonden.

 

Messi ruziede in het verleden vaker met de Argentijnse media, die de sterspeler van FC Barcelona in het Argentijnse shirt zelden zien uitblinken als bij zijn club. “We weten dat er onder jullie genoeg journalisten zijn die ons wel netjes behandelen, maar in iemands privéleven wroeten is heel slecht en daarom doen we dit.”

Aanleiding van de boycot is een radioverslag waarin werd beweerd dat aanvaller Ezequiel Lavezzi na een training marihuana had gerookt. De ex-speler van Paris Saint-Germain, die nu aan de slag is in China, heeft al laten weten klacht te zullen neerleggen.

Messi houdt Argentinië met fabelachtige vrije trap op WK-koers (en kondigt prompt persboycot aan)
Foto: AP