Opnieuw ‘besparingen’ in kleuteronderwijs
Foto: BELGA

Door de werkingsmiddelen niet te indexeren moet het kleuteronderwijs het met drie miljoen euro minder stellen.

‘Crevits blijft halsstarrig vasthouden aan de besparingen in het kleuteronderwijs. Spijtig, omdat het water echt wel aan de lippen staat van veel scholen.’ Na het inkijken van de begroting voor volgend jaar overheerst een gevoel van teleurstelling bij Guido Sauwens, de voorzitter van de Werkgroep Kleuterscholen Vlaanderen.

Begin oktober beloofde Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) om de financiering van het kleuter- en basisonderwijs gelijk te schakelen. Die belofte deed ze nadat twee schooldirecteurs ermee hadden gedreigd naar de rechter te stappen omdat ze niet uit de kosten kwamen. Crevits beloofde zelfs op korte termijn met een plan te komen.

Dat er alsnog besloten is de werkingsmiddelen niet te indexeren, waardoor drie miljoen euro minder beschikbaar is, valt in slechte aarde. ‘Ze had makkelijk intern met budgetten kunnen schuiven om die verdoken besparing te compenseren’, zegt Sauwens.

Het is SP.A-onderwijsspecialiste Caroline Gennez die de cijfers naar buiten brengt. ‘Dit is geen goed bestuur: Crevits houdt haar woord niet’, zegt Gennez. ‘Vroeger verzorgden veel ouders en grootouders nog een deel van op de opvang, nu gaan veel peuters en kleuters fulltime naar school. De aanhoudende besparingen ondergraven de kwaliteit van ons kleuteronderwijs.’

Crevits wil pas morgen reageren bij de bespreking van de begroting in het Vlaams Parlement.