Assad: “Trump is een natuurlijke bondgenoot”
Foto: AP

De Syrische president Bashar al-Assad ziet in de nieuw verkozen Amerikaanse president Donald Trump “een natuurlijke bondgenoot” als hij het terrorisme bestrijdt. Dat zei hij in een interview dat dinsdag uitgezonden werd op de Portugese openbare omroep RTP.

Het was Assads eerste reactie op de verkiezing van de Republikein tot Amerikaanse president vorige week. “We weten niet wat hij zal doen, maar laten we zeggen dat hij het terrorisme zal bestrijden. Dan zullen we natuurlijke bondgenoten zijn zoals we dat ook zijn van de Russen, Iraniërs en de vele andere landen die terrorisme willen verslaan”, zei Assad aan RTP.

Met ‘terrorisme’ bedoelt het Syrische regime alle gewapende vijandige groepen, zowel de gematigde als de jihadistische varianten zoals Islamitische Staat (ISIS), die grote gebieden in Syrië controleert.

Assad toonde zich tegelijk voorzichtig over Trumps verklaring dat de strijd tegen ISIS prioritair is in Syrië. “Natuurlijk klinkt dat veelbelovend, maar zal hij dat ook waarmaken? Kan hij dat doen? Hoe zit het met zijn administratie en de dominante media die tegen hem waren? (...) Daarom zijn we nog twijfelachtig over de vraag of hij zijn beloftes kan houden.”

In een interview vorige week met Wall Street Journal opperde Donald Trump dat in de eerste plaats IS ISbestreden moet worden. Op de vraag of Assad vervangen moet worden, antwoordde hij: “Dan zouden we Rusland verslaan”.

Terwijl Trump in in juli nog aan New York Times dat Assad een even grote bedreiging vormde voor Amerika als ISIS, lijkt hij nu pragmatischer om de relaties met Rusland niet te beschadigen.

Assad benadrukte in zijn interview tot slot dat hij tegen elke Amerikaanse inmenging in Syrië is. “Al vijftig jaar bemoeien de Verenigde Staten zich, en in feite zijn ze enkel goed in het creëren van problemen, niet in het oplossen ervan.”