Toppers zorgen meteen voor spanning en spektakel op eerste avond Gentse Zesdaagse
Foto: Marc Van Hecke

De eerste avond op de Gentse Zesdaagse loste meteen alle verwachtingen in. De drie topduo’s tekenden meteen present en stonden na afloop op een zakdoek bij elkaar.

Van bij het eerste nummer van de openingsavond, de puntenkoers, werd er met het mes tussen de tanden gereden. Meteen was de trend gezet van een boeiende openingsavond. Het was het duo Keisse-Viviani dat dit eerste nevennummer op zijn naam schreef. Tijdens de daaropvolgende tweede puntenkoers trokken Wiggins/Cavendish het laken naar zich toe.

De ploegafvalling en de baanronde gingen evenwel naar het koppel De Ketele/De Pauw. Zij mochten dan ook de eerste ploegkoers van de avond, over 35 minuten en zes ronden, aanvatten met 42 punten achter hun naam. Net tien meer dan Wiggins/Cavendish en 15 meer dan het Belgisch-Italiaanse koppel Iljo Keisse met Elia Viviani. Het waren net De Ketele-De Pauw en Wiggins-Cavendish die de eerste winstronde pakten. Halfweg pakten ook Keisse-Viviani een winstronde, net als de Australiërs Meyer-Scotson. Zij vochten een verbeten strijd uit voor de winst. Uiteindelijk ging die naar Bradley Wiggins/Mark Cavendish, wat hen 20 punten opleverde.

Nieuw baanrecord

De tenoren bleven elkaar bestoken in ‘t Kuipke. Iljo Keisse trok het laken naar zich toe in de dernyreeks maar Mark Cavendish won de finale. Elia Viviani zette de supersprint naar zijn hand. Moreno De Pauw en Kenny De Ketele zetten hun ambities op de eindzege nog extra kracht bij door de chronorit over de 500m te winnen in een nieuw baanrecord: De Ketele zette De Pauw perfect op weg, waarna de Waaslander afklokte op 26.90. Goed voor een indrukwekkend gemiddeld van 66,91 km/u...

De Zwitsers Tristan Marguet/Franco Marvulli klokten op 22 november 2009 af in 27.03. Diezelfde tijd wist de Duitser Christian Grasman samen met Moreno De Pauw al eens te evenaren op 21 november 2014. 

Roy Pieters won de scratch maar in de afsluitende koppelkoers ging de zege naar het Australische duo Meyer-Scotson. 

Kortom, de topteams waren meteen present maar hielden elkaar perfect in evenwicht.

Stand na dag 1:

1. DE KETELE-DE PAUW 90 punten
2. KEISSE-Viviani 76
3. Cavendish-Wiggins 72 punten
4. Meyer-Scotson 39
op 1 ronde
5. DE VYLDER-Lampater 27
6. Hester-Morkov 15
7. Kneisky-VERGAERDE 14
op 3 ronden
8. RICKAERT-Pieters 13
9. Marguet-Stöpler 8
10. Stewart-Wood 4
op 4 ronden
11. Rasmussen-Havik 5
op 6 ronden
12. Kalz-GHYS 19