Veiligheidsplannen Tihange te grabbel op het internet
Tihange. Foto: BELGAIMAGE

Van onbeveiligde computers tot veiligheidsplannen van Tihange die te koop zijn op het internet: het Fanc eist van Electrabel een serieuze verbetering van de beveiliging van de kerncentrales vooraleer het veiligheidsvergunningen kan toekennen.

Het is niet de eerste keer dat het Fanc, de Belgische toezichthouder op de nucleaire veiligheid, Electrabel op de vingers tikt omdat er wat schort aan de veiligheid in de kerncentrales. Midden vorig jaar hekelde het Fanc het nonchalante veiligheidsbeleid in de kerncentrale van Tihange. Aanleiding waren toen enkele voorvallen waarbij de veiligheidsvoorschriften niet waren gerespecteerd. Het Fanc liet toen zelfs proces-verbaal opstellen en schorste enkele werknemers van de kerncentrales.

Begin vorig maand bleek uit een interne audit van Electrabel zelf dat in de kerncentrales niet altijd even zorgvuldig werd omgesprongen met de beveiligingsdocumenten. Dat ging van niet-beveiligde computers en emailberichten tot een onderaannemer die zonder medeweten van Electrabel over alle veiligheidsplannen van de kerncentrales beschikte.

De kranten van de Franstalige Sudpresse-groep gaven even later een nog sterker staaltje ten beste: ze publiceerden plannen van de kerncentrale van Tihange die te koop waren op het darknet, een onderdeel van het internet dat niet rechtstreeks toegankelijk is via zoekmachines.

Gevoelige info op straat

Voor minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) volstond dat om het Fanc de opdracht te geven tegen begin november een onderzoek af te leveren over de beveiliging van vertrouwelijke documenten over de Belgische kerncentrales.

Jambon liet vorige week in de kamercommissie Binnenlandse Zaken weten dat op basis van de voorlopige vaststellingen het Fanc géén goedkeuring kan geven voor de huidige beschermingssystemen van de kerncentrales. Wat de nucleaire toezichthouder onder meer stoort, is dat gevoelige informatie over de kerncentrales zomaar naar buiten kan komen.

‘De uitbating van kerncentrales is sowieso onderworpen aan zeer hoge beveiligingseisen. Er gelden zeer strenge procedures en van de uitbater wordt verwacht dat hij zeer streng toeziet op de naleving ervan. Electrabel moet werk maken van verbeteracties’, luidt het.

‘Het is aan de uitbater van de Belgische kerncentrale om het Fanc te overtuigen dat er serieus werk van wordt gemaakt’, licht een woordvoerder van de nucleaire toezichthouder toe. Electrabel krijgt wel nog wat tijd om zijn huiswerk beter te maken, omdat sommige problemen nu eenmaal niet in een-twee-drie opgelost kunnen worden.

De afspraak is dat Electrabel tot mei volgend jaar de tijd krijgt, verklaart de woordvoerder van minister Jambon.

‘Geen impact’

Electrabel reageerde gisteren vrij flegmatiek op het nieuws. Het uitblijven van veiligheidsvergunningen heeft ‘geen impact’ voor de energieproducent. Woordvoerster Geetha Keyaert beklemtoont dat het onderzoek nog niet is afgerond. ‘Het analyseproces is nog volop bezig. We gaan aan de slag met de aanbevelingen van het Fanc en wachten intussen het definitieve rapport af.’

En wat als het Fanc uiteindelijk moet vaststellen dat het huiswerk niet volstaat?

De nucleaire toezichthouder heeft alvast meerdere stokken achter de deur. Van het opleggen van dwangsommen (die almaar kunnen toenemen) tot zelfs de verplichting om de kerncentrale stil te leggen.