Binnenkort eerst online inchecken (en vijf euro betalen) aan Europese grenzen?
Foto: IMAGEGLOBE

Als reactie op de aanslagen en illegale migratie wil de Europese Commissie de controles aan de grenzen van België en de andere Schengenlanden verscherpen. Meer concreet wil men volwassenen uit landen zonder visumplicht eerst online een aanvraag laten indienen. Er zou ook een entreeprijs van 5 euro gevraagd worden.

Indien de online aanvraag niet wordt goedgekeurd, wordt de toegang tot het land geweigerd. Het voorstel maakt deel uit van verschillende maatregelen om de grenscontroles te verscherpen. Morgen zullen deze voorgesteld worden door Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie .

‘In een tijd van toegenomen mobiliteit maar ook continue dreiging is het doel van dit geautomatiseerde systeem om een extra veiligheidscheck te hebben, terwijl we tegelijkertijd een eenvoudige en soepele toegang garanderen voor reizigers die geen visum nodig hebben’, aldus EU-commissaris Dimitris Avramopoulos.

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker kondigde het voorstel in september al aan. Landen als Duitsland en Frankrijk hadden erop aangedrongen vanwege de terroristische aanslagen in Europa. In de Verenigde Staten, Canada en Australië is er al sprake van een gelijkaardig systeem.