Drie wrakken van Nederlandse oorlogsschepen die sinds 1942 op de bodem van de Javazee lagen, zijn verdwenen. Kenners van het dossier vermoeden dat het om diefstal gaat vanwege koper, brons en staal: ‘Het roven van scheepswrakken gebeurt vaker in deze regio.’

Meerdere marineschepen die in 1942 naar de bodem van de Javazee bij Indonesië zonken tijdens de Slag in de Javazee lijken te zijn verdwenen. Het Nederlandse ministerie van Defensie schrijft in een brief aan de Nederlandse Tweede Kamer dat de ontdekking aan het licht kwam tijdens een duikoperatie ter voorbereiding op het 75-jarige jubileum van de zeeslag.

Hoewel het niet duidelijk is wat er precies is gebeurd met de wrakken zeggen experts dat diefstal van wrakken van oorlogsschepen ‘wel vaker voorkomt in dit gebied’ en dat met name het brons, koper en staal van de schepen geld oplevert. Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Defensie stelt dat er een onderzoek loopt om de echte gang van zaken te achterhalen.

Grafschennis
In de brief aan de Tweede Kamer schrijft de Nederlandse minister van Defensie, Jeanine Hennis-Plasschaert, dat de diefstal in strijd is met het internationaal recht: 'Grafschennis van wrakken van gezonken oorlogs- en koopvaardijschepen is niet alleen moreel verwerpelijk, maar ook in strijd met het internationaal recht.' 

Slag op de Javazee
In het bijzonder gaat het om de kruisers Hr. Ms. De Ruyter, Hr. Ms. Java en een deel van de torpedobootjager Hr. Ms. Kortenaer. De Slag in de Javazee, waarbij ook Britten, Amerikanen en Australiers meeevochten, vond plaats op 27 februari 1942 en moest voorkomen dat Japan het Indonesische eiland Java zou innemen. Dit lukt niet waarna Japan controle kreeg over heel Oost-Azië. De gezonken oorlogsschepen zijn het graf van 915 Nederlandse matrozen en zo'n 200 leden van de Britse marine, de Royal Navy. In totaal kwamen 2.300 matrozen om tijdens de zeeslag. Indonesië is een voormalige kolonie van Nederland.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig