Doodstraf voor Egyptische oud-president Morsi ingetrokken
Oud-president Mohammed Morsi Foto: EPA

De voormalige president Mohammed Morsi was in juni 2015 veroordeeld tot de doodstraf. Het Hof van Cassatie in Egypte oordeelde dat er een nieuw proces moet komen.

Het Egyptische Hof van Cassatie heeft de doodstraf die was uitgesproken tegen de vroegere president Mohammed Morsi ingetrokken. Morsi was ter dood veroordeeld voor het plannen van een gevangenisopstand die tijdens de Arabische Lente in 2011 mee leidde tot het aftreden van dictator Hosni Moebarak. Dat meldt de staatskrant al-Ahram dinsdag. Het Hof in Caïro oordeelde dat er een nieuw proces moet komen.

Morsi werd in juni 2015 veroordeeld tot de doodstraf. In Cassatie werd ook bevolen tot een nieuw proces voor de vijf medebeschuldigden van Morsi, onder wie de voormalige leider van de Moslimbroederschap Mohamed Badie.

Militaire machtsgreep
Morsi, de eerste democratisch verkozen president in Eygpte, werd in juli 2013 na een jaar aan de macht afgezet in een militaire staatsgreep. De Moslimbroederschap, waartoe ook Morsi behoorde, werd destijds buiten de wet gesteld. Tienduizenden mensen werden opgepakt tijdens de repressie van de regering op deze en andere organisaties.

In andere processen werd Morsi al veroordeeld tot lange gevangenisstraffen, voor onder meer aanzetten tot geweld en spionage.