MR verzet zich niet tegen onderzoekscommissie naar ‘Kazachgate’
Foto: BELGA

De MR, de partij van minister van Staat Armand De Decker, is niet a priori gekant tegen een onderzoekscommissie naar de Kazachgate. Volgens MR-fractieleider Denis Ducarme moet de Kamercommissie Justitie uitzoeken wat het beste middel is dat het parlement kan gebruiken om klaarheid te scheppen in het corruptiedossier rond de Belgisch-Kazachse zakenman Chodiev.

Volgens onthullingen in de media zou De Decker op het kabinet van toenmalig minister van Justitie Stefaan De Clerck samen met Chodievs advocaat Catherine Degoul bemiddeld hebben om de zogenaamde afkoopwet zo snel mogelijk door het parlement te loodsen. De Decker ontkent lobbywerk te hebben verricht. De druk om die afkoopwet erdoor te krijgen zou er via Frankrijk zijn gekomen. In ruil voor de verkoop van twee miljard euro materieel van Frankrijk aan Kazachstan zouden mensen uit de omgeving van voormalig president Nicolas Sarkozy hun invloed hebben aangewend.

De Franstalige oppositiepartijen Défi, PS en cdH willen dat er een onderzoekscommissie komt, net als Ecolo en Groen. Ook SP.A sluit zich bij die vraag aan. ‘Er lijken grote fouten gemaakt door hoge magistraten. Als je weet welke druk er op het parlement is geweest, kan je je de vraag stellen of er ook op magistraten druk is uitgeoefend. Er ligt in elk geval genoeg op tafel om een onderzoekscommissie op te richten’, zegt SP.A-Kamerlid Dirk Van der Maelen.

‘Niet verzetten’

MR, de partij van De Decker, is niet a priori tegen. ‘Het is noodzakelijk om licht te brengen in de zaak’, zegt Ducarme. Hij wijst er wel op dat het parlement verschillende middelen kan gebruiken: de commissie Justitie kan rond de zaak werken, er kan een bijzondere commissie komen of een onderzoekscommissie.

‘Mocht er beslist worden dat de onderzoekscommissie de juiste tool is, zullen we er ons niet tegen verzetten’, zegt Ducarme. Hij benadrukt wel dat er nog een gerechtelijk onderzoek loopt en dat het wenselijk is eerst de resultaten daarvan af te wachten.

Ook bij Open Vld wordt erop gewezen dat er een gerechtelijk onderzoek loopt. De Vlaamse liberalen zullen ‘zoals steeds’ elk concreet voorstel voor de oprichting van een onderzoekscommissie onderzoeken, luidt het nog.

N-VA en CD&V willen eerst de uitkomst van het gerechtelijk onderzoek afwachten.