Voetbaldwerg zet Thomas Müller héérlijk op zijn plaats: “Interland was wél nuttig”
Foto: REUTERS

Na de wedstrijd tegen Gibraltar stelden sommige Rode Duivels zich openlijk ook al vragen over de zin of onzin van wedstrijden tegen zogeheten “voetbaldwergen.” Thomas Müller van wereldkampioen Duitsland vroeg zich na de 0-8-zege in San Marino zelfs openlijk af of zo’n wedstrijden geen onnodige risico’s met zich meebrengen. Iets wat bij de perschef van het nietige San Marino in het verkeerde keelgat schoot. Die zette de aanvaller van Bayern München heerlijk op zijn plaats in een open brief.

“Ik begrijp het nut niet van ongelijke wedstrijden zoals deze”, liet Müller (die zelf verrassend genoeg niét kon scoren) achteraf weten. “Zeker in een overvolle kalender. Ik begrijp wel dat voor hen bijzonder is om tegen de wereldkampioen te spelen en ik begrijp ook dat ze alleen kunnen verdedigen met harde tackles. Hoewel, ik vraag me af of dit soort wedstrijden geen onnodige risico’s met zich meebrengen...”

Alan Gasperoni is de perschef van San Marino en reageerde met een opvallende open brief:

Beste Thomas Müller,

Je hebt gelijk. Voetbalwedstrijden zoals die van vrijdagavond zijn zinloos. Voor jou.

Nogmaals, beste Thomas, je hoeft niet naar San Marino te komen. Bijna zonder vergoeding en in een Bundesliga-vrij weekend waarin je zaterdag met je vrouw op de bank in jouw luxehuis had kunnen zitten of waarin je misschien naar een sponsorevenement had kunnen gaan om enkele duizenden euro’s te verdienen.

Ik vertrouw je, maar sta me toe om je toch 10 goede redenen te geven waarom ik denk dat San Marino - Duitsland wel degelijk zinvol was. Denk er eens over na en geef mij dan je mening ...

1) Het was nuttig om jou te laten zien dat jij zelfs tegen zwakke teams als het onze niet kunt scoren. En zeg nu niet dat je niet “pissed off” was.

2) Het was nuttig voor jouw bazen (laat het Rummenigge en Beckenbauer weten) om te zien dat voetbal niet van jullie is, maar van degenen die ervan houden. Waaronder wij, of je dat nu leuk vindt of niet.

3) Het was nuttig om te laten zien aan honderden Europese journalisten dat er nog steeds jongeren hun dromen volgen en niet jouw cheques.

4) Het was nuttig om te bewijzen dat je Duitsers nooit zal veranderen en dat de geschiedenis jou niet leerde dat ‘deelnemen’ niet altijd ‘overwinning’ betekent.

5) Het was nuttig voor de 200 kinderen van San Marino die de match volgden, om welke reden ook. Hun coaches vragen hen om hard te werken en om hun best te doen, misschien worden al hun offers op een dag beloond met een andere wedstrijd tegen de wereldkampioen.

6) Het was nuttig voor jouw federatie (en de onze) om het geld voor beeldrechten op te strijken waarmee ze - nadat ze jou betaald hebben voor de moeite - een structuur kunnen opbouwen voor de kinderen in jouw land, voor voetbalacademies, voor veiliger stadions,... Onze federatie - ik zal je een geheim vertellen - zal een nieuw veld bouwen in een afgelegen stadje genaamd Acquaviva. Jij zou het kunnen bouwen met zes maanden van uw loon. Wij doen het met het geld van een 90 minuten-wedstrijd. Niet slecht, toch?

7) Het was nuttig voor een ??land zo groot als jouw Allianz Arena om in de krant te verschijnen voor een goede reden, want een voetbalwedstrijd is altijd een goede reden.

8) Het was nuttig voor je vriend Gnabry om te debuteren en een hattrick te scoren. Nu kan hij Werder om een ??nieuw contract en een salarisverdubbeling vragen.

9) Het was nuttig voor de mensen van San Marino om te beseffen dat ze ondanks alle miserie nog steeds een echte nationale ploeg hebben.

10) Het was nuttig voor mij om te begrijpen dat zelfs wanneer jullie de beste Adidas-outfit hebben, jullie nog steeds mensen zijn die witte sokken en sandalen dragen.

With love, Alan.