Commissie wil dumping Chinees ijzer en staal halt toeroepen
Een week eerder trokken staalarbeiders aan de alarmbel betreffende Chinese dumpingprijzen. Foto: REUTERS

De Europese Commissie voert nieuwe antidumpingheffingen in op bepaalde producten van ijzer en staal die afkomstig zijn uit China. Het gaat om grote naadloze buizen en pijpen die hoofdzakelijk in energiecentrales, de bouw en de olie- en gasindustrie worden gebruikt. Onderzoek van de Commissie heeft aangetoond dat de producten in kwestie tegen dumpingprijzen op de Europese markt worden gebracht.

De heffingen bedragen 43,5 tot 81,1 procent en moeten de Europese producenten van zulke ijzeren en stalen buizen en pijpen ‘ademruimte’ geven, zegt de Commissie in een mededeling. ‘Dit moet schade aan de betrokken Europese bedrijven voorkomen.’ Binnen de zes maanden zal de Commissie beslissen of de heffingen een meer permanent karakter krijgen en voor minstens vijf jaar worden aangehouden.

Nooit eerder waren in Europa zo veel beschermingsmaatregelen van kracht in de staalsector. In totaal gaat het om 40 antidumping- en antisubsidiemaatregelen, waarvan er 18 betrekking hebben op producten uit China.