Omstreden Pietenpact ‘on hold’ na hevige reacties
Foto: BELGA

Door de vele negatieve reacties op het Pietenpact is besloten om een afkoelingsperiode in te lassen tot na 6 december. 'Maar ik ga het zeker niet begraven', zegt Wim Vanseveren, de directeur van initiatiefnemer, het Vlaams-Nederlands Huis De Buren. 'Ik ga na 6 december zeker de dialoog aan.'

Vergeet het Pietenpact eventjes tot Sinterklaas is teruggekeerd naar Spanje. Het Pietenpact moest komaf maken met de ‘raciale stereotyperingen’ rond de figuur van Zwarte Piet en werd ondertekend door de onderwijsnetten, kinderzenders, de Gezinsbond, Studio 100 en speelgoedketen Dreamland.

De ondertekenaars en initiatiefnemer vzw De Buren schrokken echter van de storm van kritiek die opstak van mensen die vonden dat een stuk erfgoed van onze kinderen werd afgepakt en dat er spijkers op laag water werden gezocht.

Afkoelingsperiode

'We hebben beslist om even een afkoelingsperiode in te lassen tot na 6 december', zegt Wim Vanseveren, directeur van De Buren. De vzw, die naar schoonheid en wijsheid streeft in de Lage Landen, stelde het pact op 'om het debat aan te wakkeren' rond het sinterklaasfeest.

De Buren heeft verschillende organisaties nu gevraagd om een comité samen te stellen waarmee dan na 6 december 'een persoonlijk gesprek zal worden aangegaan'. 'Dat betekent echter geenszins dat het pact wordt begraven', zegt Vanseveren, die later op de avond nog een persbericht zal versturen.

Vanseveren voelt zich wel aangevallen. 'Er zijn de afgelopen dagen heel wat misverstanden ontstaan bij mensen die enkel afgaan op zinnetjes die op internet circuleren. Maar wie de tekst van het pact leest, zal merken dat wij geen enkele keer het woord racisme in de mond nemen in onze verwijzingen naar het huidige sinterklaasfeest. En voor een goed begrip nog dit: ook wij zijn ervoor dat dit een warm feest blijft voor iedereen.'

Minderhedenforum

Het Minderhedenforum zei eerder al bereid te zijn geen pietendebat meer te houden in de aanloop van 6 december. Na het sinterklaasfeest is de organisatie wel bereid om een tweede Pietenpact te sluiten.

Vlaams minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA) zei vanmorgen in De Standaard dat de houding van het Minderhedenforum in het Pietendebat voor haar ‘een brug te ver’ is. Haar uitspraak schoot bij Wouter Van Bellingen van het Minderhedenforum en ook bij Beweging.net in het verkeerde keelgat.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in